blogimg

Kdo patří mezi absolventy a jak si bez praxe najít práci?

Provident
06 11 2023 09:00

Lidi, co právě vyšli ze školy, trh práce nepřijímá vždycky zrovna s otevřenou náručí. Nabídky inzerované jako „vhodné pro absolventy“ sice existují, ale není jich zrovna moc. Poradíme, jak se s tím vším jako absolvent poprat se ctí.

Absolventem se obecně myslí mladý uchazeč o práci, který už dokončil střední nebo vysokou školu a na první pořádnou příležitost teprve čeká. Existuje dokonce i oficiální, přesnější definice stanovená zákoníkem práce. Našemu popisu plus minus odpovídá, jen je popsaná právničinou:

„Absolventem se rozumí zaměstnanec vstupující do zaměstnání na práci odpovídající jeho kvalifikaci, jestliže celková doba jeho odborné praxe nedosáhla po řádném (úspěšném) ukončení studia (přípravy) 2 let, přičemž se do této doby nezapočítává doba mateřské nebo rodičovské dovolené.“

§ 229 odst.1 zákoníku práce 2023

Ať chceme, nebo ne, status absolventa část zaměstnavatelů vnímá jako nevýhodu. Oproti spoustě ostatních uchazečů, často s horším vzděláním a schopnostmi, máte totiž jednu vám totiž může chybět zásadní věc: praxe.

Hlavní problém absolventů – nedostatek praxe

Možná jako čerstvý absolventi teď trochu závidíte spolužákům ze základní školy, kteří šli místo studia rovnou pracovat. A možná vydělává slušné peníze, zatímco vy stále stojíte na startovní čáře. Hlavu vzhůru, investice do vašeho vzdělání vám pomůže vyšvihnout se mnohem výš. Jen to nebude hned.

Nejdřív musíte získat praxi. Možná už nějakou máte ze studentských brigád a stáží a teď se vám bude hodit do životopisu. Někdo dokonce během studia zvládne pracovat naplno. Pokud to není váš případ, počítejte s tím, že získat praxi často znamená začít na neatraktivní pozici. Teprve když pár měsíců vydržíte, přijdou lepší příležitosti.

TIP: Přečtěte si taky, na co všechno myslet, když vám končí status studenta

Pohovor

Jak s nedostatkem praxe bojovat

Stejně jako ve hře „člověče, nezlob se“, i na pracovním trhu je nejdůležitější dostat vaši figurku za každou cenu na hrací desku. Tady je pár tipů, jak na pomyslné kostce hodit šestku:

  • Prodejte to, co máte – Nebuďte na sebe zbytečně moc přísní. Praxe, která se dá napsat do životopisu, může vypadat jako úplně obyčejná brigáda, dobrovolnictví v neziskovce, účast na školním projektu, zahraniční studijní pobyt, zkušenosti na pozici vedoucího na táboře. Tedy i něco, co děláte jen tak pro zábavu.
  • Lepší nějaká práce než žádná – Kdo říkal, že hned vaše první práce bude „dream job“, ve kterém vydržíte až do důchodu? I na první pohled nezáživná práce vás může někam posunout. A třeba i v ní záhy dostanete příležitost dokázat šéfům a kolegům, že máte na víc.
  • Upozaďte peníze – Zvlášť pokud jste ještě bez závazků a máte prostor uskromnit se s finančními požadavky, berte to jako svou konkurenční výhodu. Úspora na mzdových nákladech je dobrý argument, aby váš příští zaměstnavatel ve výběrovém řízení ukázal právě na váš životopis.
  • Zdůrazňujte své kvality – Jako absolventi možná nemáte praxi, zato mladistvou energii, nové nápady a touhy se prosadit byste mohli rozdávat. Stejně tak se nemůžete dočkat, až nabyté znalosti ze školy konečně uplatníte v reálném světě. Udělejte maximum pro to, aby tyto vaše kvality zářily jak ze životopisu, tak i přímo z vás na pracovním pohovoru.
  • Poohlédněte se po stážích – Cesta do vysněné práce, firmy nebo oboru může vést i jinudy než přes nástup do klasického zaměstnání. Absolventské stáže (případně takzvané „trainee programy“) jsou placené symbolicky nebo vůbec, na druhou stranu praxe na nich získáte dost a dost.

Kde hledat práci a stáže pro absolventy

Někoho to možná překvapí, ale vhodné zaměstnání vám může pomoct najít Úřad práce. Instituce, kam byste se mimochodem jako absolventi hledající práci měli přihlásit, aby za vás měl kdo platit zdravotní pojištění. Nechat všechno jen na úřadech by byla chyba.

Rozhodně pravidelně sledujte portály jako Prace.cz a Jobs.cz. Zaměřte se na nabídky označené jako „vhodné pro absolventy“ nebo „junior“. Nic vám samozřejmě nebrání ucházet se i o atraktivnější pozice. Musíte počítat s tím, že šance uspět nebude vysoká. To patří k životu a zkušenosti z výběrového řízení, byť neúspěšného, vám už nikdo nevezme.

TIP: S hledáním práce vám pomůže taky nezisková organizace Genixa. Kromě toho, že vám se vším ráda poradí, pořádá i bezplatné kurzy nebo webináře, kde se můžete naučit spoustu nových věcí – od digitálních až po prezentační dovednosti.