blogimg

Jak na školní rok připravit rodinu i peněženku?

Provident
18 09 2023 09:00

Máte doma prvňáčka a začínáte plánovat, co všechno mu musíte koupit? Seznam věcí, které potřebuje do školy, je dlouhý a může pořádně provětrat naše peněženky. A navíc je třeba počítat se značnou investicí do jídla a různých kroužků. Poradíme vám, jak to všechno zvládnout a ušetřit. Pro rodiny s finančními problémy existuje také možnost požádat o finanční podporu.

Růst cen a vysokou inflaci jsme v peněženkách pocítili všichni. Inflace se promítla i do cen školních pomůcek, obědů nebo kroužků. Oproti loňskému roku se ceny zvýšily o 10 %. Základní výbava prvňáčka tak může stát v průměru více než 3 000 korun. Pokud se rodiče rozhodnou dopřát svému dítěti kvalitnější pomůcky, cena se rázem vyšplhá na 4500 korun a více.

Výbava do první třídy je pro rodiče opravdu drahou záležitostí. Pokud už s tím máte zkušenosti a máte doma školáka, víte, jak to řešit. Rodiče, kteří vybavují své dítě do školy poprvé, to ale mají o něco těžší.

Poprvé do školy: nakupujte podle školního nákupního seznamu

Prodejci potvrzují, že od začátku dubna, kdy probíhají zápisy do škol pro prvňáčky, zaznamenávají rostoucí zájem o prodeje školních potřeb. Lidé sahají především po levnějších variantách a značkách výrobků. Školy už předem poskytují rodičům seznam školních potřeb, takže je vhodné nakupovat podle něj.

Nemusíte doslova vykoupit celé papírnictví, ale raději počkejte, jaké jsou požadavky konkrétní školy nebo učitele, a ostatní potřeby nakupujte postupně.

U aktovek se snažte zvolit nadčasový nebo neutrální design, který vašeho školáka neomrzí ani po roce nošení. Jsou věci, bez kterých se váš prvňáček neobejde, proto je lepší koupit dražší a kvalitnější věc, která vydrží déle, než něco levnějšího, co se po roce rozpadne. Jedná se například o aktovku, cvičební úbor, věci na převlečení nebo výtvarný kufřík.

Některé školní potřeby nakupujte na internetu, jiné v papírnictví místo v hypermarketu

Na internetu často najdete lepší ceny než v kamenných obchodech. Většina internetových e-shopů nabízí před začátkem školního roku slevy. Velkým pomocníkem jsou internetové srovnávače, kde si můžete vybrat nejlevnější zboží z řady obchodů.

Pokud kupujete aktovku, je nejlepší, když si ji prvňáček fyzicky vyzkouší v obchodě. Samozřejmě ji můžete koupit i online, ale vyhnete se tak vrácení nevhodného zboží. 

TIP: Nezapomínejte na bezpečnost svého dítěte, proto kupte aktovku s reflexními prvky.

Pokud raději nakupujete v kamenných obchodech, nejširší výběr školních potřeb poskytují papírnictví. Hypermarkety lákají na levnější sortiment, ale většinou nabízejí pouze obecné varianty a sortiment školních potřeb není široký. 

Pro lepší představu jsme pro vás připravili seznam nezbytných věcí, které je třeba pro prvňáčka koupit:

  • Penál
  • Výbava do penálu
  • Aktovka
  • Desky na písmenka
  • Desky na sešity
  • Kapsář na výtvarnou výchovu
  • Láhev na pití
  • Krabička na svačinu
  • Výbava na výtvarnou výchovu
  • Přezůvky
  • Oblečení na tělocvik
  • Sešity a obaly

Kolik kroužků je vhodných pro prvňáka?

Se školním rokem přichází i spousta různých zájmových kroužků, které mohou být poměrně drahé. Ideální je domluvit si ukázkovou hodinu, která je u některých kroužků navíc zdarma. Nejlevnější jsou zpravidla ty, které škola organizuje sama.

Nevybírejte kroužky podle aktuální módy, ale podle přání a osobnosti svého dítěte. Prvňáček si teprve zvyká na nový režim a s větším počtem kroužků by nemusel být spokojený. Doporučujeme mu zapsat jeden, maximálně dva kroužky. Klidně je pak můžete po půl roce vyměnit.

Pokud se objeví první slzy a dítě nebude chtít na kroužky chodit i přesto, že už jste je zaplatili, zkuste si vyslechnout, co ho trápí, a poradit mu. Pokud k tomu nemá vážný důvod, měl by se pomalu učit přebírat odpovědnost za svá rozhodnutí.

Školní obědy od ledna zdražily o 20 %

V lednu 2023 zdražily školní obědy o 20 %, umožnila to novela vyhlášky, kterou zavedlo ministerstvo školství. Ta reagovala na rostoucí náklady na potraviny a jejím cílem bylo umožnit jídelnám nadále nakupovat kvalitní suroviny.

Kromě školních pomůcek je tedy třeba počítat s tím, že cena jednoho oběda bude pro prvňáčka maximálně 47 korun. Dítě ve věku 7 až 10 let zaplatí za snídani, svačinu, oběd a večeři celkem 141 korun.

Požádejte o příspěvek na školní pomůcky, kroužky nebo získejte školní obědy zdarma

Pokud máte finanční potíže a není ve vašich silách hradit výdaje spojené s nákupem školních potřeb, kroužků nebo jiných aktivit pro vaše dítě, je možné požádat o mimořádný příspěvek. Jedné rodině může být vyplaceno maximálně 48 600 Kč

Rodičům s finančními problémy podává pomocnou ruku také projekt Obědy pro děti, který již 10 let hradí dětem obědy. V roce 2023 již zaplatil obědy více než 15 000 dětí. Podpora je hrazena ze soukromých prostředků a dotací ministerstva školství.