blogimg

Jak by měl vypadat motivační dopis absolventa

Provident
20 12 2023 09:00

Při hledání práce si jako absolvent nevystačíte jen s životopisem. Očekává se od vás ještě jedna věc – motivační dopis. Inspirujte se, co by v něm mělo být a jak ho napsat správně. 

Když se hlásíte na pracovní pozici, motivační neboli průvodní dopis je někdy povinnou, jindy volitelnou součástí účasti ve výběrovém řízení. Pokud o danou práci máte zájem, doporučujeme ho nejen napsat, ale dát si na něm opravdu záležet. Dvojnásob to platí u absolventů, kteří se v životopise zatím nemají moc čím pochlubit.

Navíc na rozdíl od životopisu, ve kterém jen věcně dokládáte svou kvalifikaci, je motivační dopis volnější, kreativnější žánr. Něco ze CV v něm samozřejmě můžete zmínit, spíš by ale měl vašemu příštímu zaměstnavateli ukázat, proč by si měl vybrat právě vás. Zároveň je zde prostor prodat ty kvality, které se do kolonek životopisu nacpat nedají nebo tam nemají co dělat.

Otázky, které vám s motivačním dopisem pomůžou

Protože průvodní dopis prodává vaše schopnosti a odlišuje vás od ostatních uchazečů, měl by být zajímavý, zábavný a přesvědčivý. Je to důležitější, než si možná myslíte. Motivační dopis totiž bude pravděpodobně to první, co si o vás zaměstnavatel přečte. Když bude nezáživný, na váš životopis už se možná nedostane. A na pozvánku na pohovor už vůbec ne.

O čem konkrétně psát? Pokud se nemůžete spolehnout na své básnické střevo, pro začátek zkuste v krátkosti sepsat odpovědi na každou z následujících otázek:

  • Čím vás zaujala pracovní nabídka?
  • Co o zaměstnavateli víte a jaký k němu máte vztah?
  • Jak chcete v nové práci uplatit své dosavadní zkušenosti?
  • Co ve svém životopise stojí pro tuto práci za vypíchnutí?
  • Jak k dané pozici pasují vaše osobnostní kvality?

Podle odpovědí na tyhle vzorové otázky pak sestavte text dopisu.

Pokaždé nový dopis? Nejste přece Jirásek

Protože každá pracovní nabídka je jiná, nejlepší by samozřejmě bylo psát pro každou pozici průvodní slovo vždy znovu od začátku. Napsání dobrého motivačního dopisu vám ale může trvat i celé hodiny. Doporučujeme proto spíš vytvořit si univerzální šablonu, kterou u jednotlivých inzerátů budete upravovat a doplňovat. 

Začít s prázdným papírem má smysl jen u inzerátů na práci, o kterou máte opravdový, upřímný zájem. Uvidíte, že právě u takových se to bude psát samo. Nebudete mít problém si pohrát se slovíčky a vaše nadšení se do textu zcela přirozeně promítne. A právě takové motivační dopisy, ze kterých čiší zápal pro věc, mají zaměstnavatelé nejradši.

Pokud je vaše taktika posílat životopisy jeden za druhým a psaní vás nebaví, zadejte do Googlu dotaz na „motivační dopis vzor“. Projděte si pár šablon, některou si vyberte a jen dolaďte. Originalita a nefalšované nadšení z toho možná čišet nebude, zato si budete moct být jistí alespoň pravopisem a dalšími formálními náležitostmi.

7 tipů, jak vyšperkovat váš motivační dopis

  1. Osobní oslovení – Znáte jméno personalisty nebo svého budoucího šéfa? Pište přímo jemu, tedy „Vážený pane Nováku…“.
  2. Rovnou k věci – První věta a odstavec jsou z celého dopisu nejdůležitější a měly by zaujmout. Proto přeskočte strojené fráze a už od začátku přejděte rovnou k věci.
  3. Ukažte přehled – V dopise nezapomeňte zmínit něco o pozici nebo zaměstnavateli, co v inzerátu nebylo. Ať je vidět, že jste si sami něco zjistili.
  4. Formátujte – Text rozčleňte do odstavců, důležité věci zvýrazněte tučně. Dopis se pak bude snáze číst.
  5. Formulujte jednoduše – Používejte krátké věty místo dlouhých souvětí. Myšlenky formulujte jednoduše. Proškrtejte složitá, odborná a cizí slova.
  6. Stručnost je základ – Motivační dopis není román. Vejděte se max. do 5 odstavců a do 900 znaků včetně mezer.
  7. Řekněte si o šanci – Zakončete dopis sebevědomě, s výhledem na osobní setkání a doplňte na sebe kontakt.

Máte motivační dopis napsaný a zkontrolovaný? Než ho pošlete do světa, nechte ho pár hodin „vychladnout“, pak se k němu vraťte a ještě jednou si ho přečtěte. Klidně ho dejte zkouknout někomu blízkému, jestli ho do očí netrkne zbytečná hrubka nebo logický nesmysl. A máte hotovo! Hodně štěstí ve výběrovém řízení.

TIP: Jako absolventa vás určitě bude taky zajímat, kdo všechno mezi absolventy patří a jak si bez praxe najít práci.