blogimg

Platba za popelnice

Provident
03 05 2022 09:00

Poplatek za popelnice patří mezi pravidelné výdaje, se kterými musíte v průběhu roku počítat. V článku poradíme, jak to s poplatky za odpad je.

Poplatek za komunální odpad, proč jej platíte?

Poplatek za komunální odpad spadá pod místní poplatky. Do místních poplatků řadíme třeba i poplatek ze psů – majitelé psů odvádí částku za to, že se obec postará o úklid po psích mazlíčcích. Formou poplatku za komunální odpad přispíváte obci na to, že zajistí likvidaci všeho, co do koše vyhodíte. Svoz komunálního odpadu pak zajišťuje speciální společnost, která odpad kromě odvozu i spálí nebo skládkuje.

TIP: V článku: Pes, nejlepší přítel člověka, jsme sepsali, jaké další výdaje se pojí s pořízením psa.

Platba za popelnice: Každá obec to má jinak

Poplatek za svoz odpadu si stanovuje každá obec a město podle sebe. Určuje si přesné podmínky i výši poplatku. Pokud bydlíte v Praze, budete s nejvyšší pravděpodobností platit jinou částku než vaši příbuzní ve Zlíně. V tabulce si můžete porovnat jednotlivé obce a výše poplatku, případně i splatnost poplatku.

Platba za popelnice

Kdo platí za popelnice?

Jak už jsme psali v odstavci výše, konkrétní pravidla se liší obec od obce, město od města. Ve většině případů však poplatek za odpad platí ten, kdo má v domě trvalý pobyt. Příklad: Pokud bydlíte s manželem v Ostravě a máte dvě děti, zaplatíte na poplatcích za popelnice 1 992 Kč.

Poplatek může ale platit i ten, kdo dům vlastní, ale zároveň v něm nemá trvalé bydliště. V některých oblastech platí poplatek i cizinci, kteří mají povolený přechodný pobyt na více než 90 dní.

Jsou i místa, kde neplatíte za osobu v domácnosti. V Praze vám výši poplatku za popelnici naúčtují podle toho, jak často vám popelnici sváží a jak velkou popelnici máte od města zapůjčenou.

Proto si vždy nezapomeňte ověřit informace spojené s platbou popelnic na příslušném městském úřadě. Projděte si oficiální stránky vašeho města a nebo zajděte na místní pobočku úřadu.

Do kdy a jak zaplatit popelnice?

I splatnost poplatku není bohužel plošně daná. Některé obce dávají pouze jeden termín, některé zase nabízejí svým občanům rozdělení částky na dvě splátky. A jak můžete poplatek zaplatit?

  • Hotově na pokladně městského úřadu.
  • Vyplněním složenky na poště.
  • Bankovním převodem na účet města pod přiděleným variabilním symbolem.

Kdo je od poplatku za popelnice osvobozen?

Existují i skupiny osob, které poplatky za popelnice nemusí platit. Jsou to obvykle:

  • Děti do 4 let.
  • Třetí a každé další dítě v rodině.
  • Senioři nad 70 let.
  • Nezaopatřené děti, které žijí v dětském domově.

Jak zjistit dluh za popelnice?

Dejte si pozor a vždy si na svém úřadě ověřte termín splatnosti poplatku. Pokud nezaplatíte poplatek za popelnice včas, může vám město zvýšit poplatek až trojnásobně. Obec může podle zákona i přistoupit k vymáhání exekucí prostřednictvím soudních exekutorů.

Neberte proto poplatky za popelnice na lehkou váhu a důkladně se informujte na webu svého města a nebo na příslušném městském úřadě.

TIP: O zapomenutých dluzích jsme psali blíže v blogovém článku: Zapomenuté dluhy: Ověřte si, že nejste na seznamu dlužníků.