blogimg

Skončila vám podpora v nezaměstnanosti? Poradíme, co dál

Provident
05 10 2023 08:00

I když vám skončila podpora v nezaměstnanosti, stát vás úplně bez peněz nenechá. Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co máte právo, když jste dlouhodobě bez práce.

Někdy to uteče jako voda. Zákonných 5 měsíců (nad 50 let 8 měsíců a nad 55 let 11 měsíců) výplaty podpory je pryč a na další nemáte nárok. Vaše příští kroky by i přesto měly vést opět na úřad práce. Kromě toho, že šance získat práci stále existuje, můžete se zde poradit ohledně dalšího postupu, přihlásit se do placeného rekvalifikačního kurzu nebo požádat o státní pomoc.

TIP: I když nepobíráte podporu, je pořád důležité zůstat v evidenci Úřadu práce kvůli zdravotnímu pojištění, které pak nemusíte platit ze svého.

Předčasný důchod

O předčasný důchod můžou požádat ti, kdo mají odpracovaný odpovídající počet let a jsou dostatečně staří, tedy mají 60 let a víc. V takovém případě už nemusíte dál hledat práci a získáte do konce života nárok na pravidelný příjem od státu. Více informací včetně orientační kalkulačky najdete na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Nevýhodou předčasného důchodu je, že je nižší než klasický starobní důchod. Jinými slovy: kdybyste si ještě našli práci a odešli do důchodu až o pár let později, bude to pro vás finančně výhodnější. Stojí tedy za to si promyslet, jestli dřívější odpočinek není tak trochu zbytečný.

Rekvalifikace zabezpečená úřadem práce

Pokud jste dlouhodobě nezaměstnaní, rekvalifikační kurz vám pomůže hned v několika ohledech. Nejen, že jeho absolvováním zvýšíte své šance najít si práci v novém oboru, ale ještě v době rekvalifikace dostáváte peníze (někdy dokonce víc, než kolik jste dostávali na podpoře v nezaměstnanosti). Všechno ale bohužel není tak růžové.

Abyste mohli mít rekvalifikaci proplacenou, musí ji mít váš úřad práce vypsanou, vy pro ni musíte mít splněné všechny podmínky (vzdělání, zdravotní způsobilost) a získat od úřadu doporučení. Rozhodně se na tuto možnost tedy neupínejte. Může to vyjít, ale nemusí.

Rekvalifikace

Příspěvek na bydlení

Pokud po skončení podpory vaše náklady na bydlení přesáhly 30 % měsíčního příjmu celé domácnosti (v Praze 35 %), máte nárok na příspěvek na bydlení. Jeho průměrná výše je kolem 6 000 Kč. Žádost o příspěvek můžete vyplnit online, nebo osobně na svém úřadu práce.

Při žádosti se bude potřeba doložit všechny podklady pro výpočet příspěvku – tedy například nájemní smlouvu, vyúčtování za energie, doklady o příjmech všech členů vaší domácnosti a podobně. V případě, že někde bydlíte bez smlouvy, na příspěvek bohužel nárok nemáte.

Přídavky na děti

Stejně jako příspěvek na bydlení, i přídavky na děti jste možná pobírali už při podpoře v nezaměstnanosti. Pokud ne, nezapomeňte si o ně říct. Nejsou to žádné vysoké částky, rodině s dětmi ale přijdou jistě vhod. Na jedno dítě připadá zhruba 880 Kč měsíčně podle věku. A pokud aspoň jeden rodič pracuje, je to ještě o 500 Kč na dítě víc.

Nárok na přídavky na děti má každá rodina s příjem nižším než 3,4násobek životního minima. Například samoživitelé či samoživitelky s předškolním dítětem můžou přídavek získat, pokud jejich příjem nepřesahuje 23 630 Kč měsíčně.

TIP: Vyplnit žádost nemusí být tak složité, jak se možná zdá. Přečtěte si, jak o přídavky na děti zažádat krok za krokem.

Dávky v hmotné nouzi

Pokud nemáte práci dlouhodobě, a tudíž ani žádný příjem, můžete splňovat podmínky pro přiznání dávek v hmotné nouzi. Ty jsou pro všechny, kdo by se bez nich mohl dostat na hranici sociálního vyloučení. Jestli v takové situaci opravdu jste, posoudí váš úřad práce. V situaci, kdy počítáte každou korunu, se o tom rozhodně vyplatí o tom úřadu práce dát vědět.

Jen pozor – dávky v hmotné nouzi vám přiznají opravdu teprve tehdy, až vyčerpáte všechny ostatní možnosti, abyste uspokojili své základní životní potřeby. To znamená, že dál aktivně hledáte práci, požádali jste o všechnu možnou státní pomoc, vyčerpali jste všechny úspory, prodali zpeněžitelný majetek a pořád to nestačí. 

Existují 3 typy dávek v hmotné nouzi, nárok na každou se posuzuje zvlášť. Jedná se o příspěvek na živobytí (na jídlo, oblečení a hygienu), doplatek na bydlení (neplést s příspěvkem na bydlení viz výše) a mimořádnou okamžitou pomoc (řešení následků nehod a pohrom).

A ještě poslední rada nakonec – nevzdávejte úsilí najít si práci. I když už jste třeba otrávení a v posledních měsících vaše snaha vyšla naprázdno. Tipy, jak a kde hledat, najdete v našem dalším článku o tom, co dělat, pokud jste přišli o práci.