blog

Kolik stojí rovnátka a přispívá na ně pojišťovna?

Provident
24 08 2022 09:30

Ať už chcete rovnátka pořídit sobě, nebo dětem, měli byste se připravit na to, že jde většinou o docela vysoký finanční výdaj. Dobrá zpráva ale je, že všem do 22 let na rovnátka aspoň částečně přispěje pojišťovna. Poradíme vám, jaké jsou mezi různými typy rovnátek rozdíly a jak vše vyřídit, abyste od pojišťovny příspěvek dostali.

Fixní a snímatelná rovnátka: V čem jsou jiná?

Existují dva druhy rovnátek – fixní a snímatelná. Fixní rovnátka jsou přilepená k zubům a nedají se z pusy vyndat. Snímatelná rovnátka jsou nasazovací, takže se naopak vyndat dají. Používají se ale jen k lehčím vadám, protože nejsou tolik účinná jako ta fixní.

Fixní rovnátka bývají taky dražší než ta snímatelná. Tvoří je zámky a kroužky, které se lepí na zubní sklovinu. Nasazují se zhruba na 2–3 roky, doba se ale může lišit podle toho, kvůli čemu je konkrétně potřebujete. Jakmile fixní rovnátka donosíte, je možné, že vám doktor doporučí nosit ještě chvíli ta snímatelná.

Cena rovnátek

To, kolik vás budou rovnátka stát, záleží na typu rovnátek, na rozsahu zákroků, které budou potřeba, a hlavně na konkrétní ordinaci a jejích cenách. Vyberte si proto takového lékaře, který vám bude alespoň trochu finančně vyhovovat.

Nebojte se udělat si na internetu nebo v okolí klidně menší průzkum. Zeptejte se známých, jestli nemají s nějakým zubařem zkušenosti. Vyhledejte si na internetu různé ordinace a ty si v klidu prostudujte. Některé na svých webových stránkách rovnou píšou, se kterými zdravotními pojišťovnami spolupracují a se kterými ne. Vybírejte ty ordinace, které s vaší pojišťovnou smlouvu mají – pomůže vám to od zbytečných výdajů navíc.

Rovnátka

Kolik zhruba zaplatíte za materiál rovnátek?

  • Snímatelná rovnátka: cena se pohybuje od 1 000 Kč
  • Částečná fixní rovnátka (pro děti do 10 let): cena se pohybuje od 5 000 Kč za jeden zubní oblouk
  • Kompletní fixní rovnátka: cena se pohybuje od 9 500 Kč za jeden zubní oblouk

K rovnátkům patří také speciální aparáty (např. hyrax, retenční aparáty, oblouky), jejichž cena se k ceně rovnátkům většinou počítá zvlášť. 

Příklad: Pořídíte sobě nebo dítěti kompletní fixní rovnátka na horní patro zubů. Cena za rovnátka je 9 500 Kč, cena za další aparáty zhruba 3 000 Kč. Výsledná cena rovnátek se tak může vyšplhat až na 12 500 Kč.

Vždy se proto zubaře zeptejte nejen na cenu rovnátek, ale i na cenu dalších vyšetření. Předejdete tak nemilému překvapení, kdy si budete myslet, že nasazením rovnátek pro vás finanční výdaje končí. Při každé návštěvě totiž můžete zaplatit dalších 250–1000 Kč za kontrolu. A vzhledem k tomu, že návštěv například u dvouleté léčby může být klidně 20, vyplatí se s tím dopředu počítat. 

TIP: Když jde o rovnátka, dává z dlouhodobého hlediska smysl i nebankovní půjčka od Providentu. Pokud totiž do svého zdraví investujete včas, vyhnete se zdravotním problémům, za které byste pak v budoucnu možná zaplatili ještě víc.

Které pojišťovny rovnátka hradí? 

Od roku 2022 přispívají na rovnátka všechny pojišťovny do 22 let. Výše příspěvku i konkrétní podmínky se u každé pojišťovny liší. U fixních i snímatelných rovnátek vám pojišťovna většinou uhradí lékařská vyšetření, na samotný materiál rovnátek už vám pouze částečně přispěje. 

Pokud jste starší 22 let, budete si rovnátka muset zaplatit celé ze svého. Příspěvek od pojišťovny po 22. narozeninách dostanete, pouze pokud trpíte nějakou těžkou vadu chrupu (např. rozštěp rtu, čelisti či patra) nebo vrozenou vývojovou vadou.

Pro lepší představu o konkrétních cenách se podívejte přímo na webové stránky své pojišťovny: 

Jestliže vaše pojišťovna na webu nemá, kolik z ceny rovnátek hradí, napište jí nebo zavolejte na infolinku. Kdybyste třeba časem zjistili, že vám vaše zdravotní pojišťovna už tolik nevyhovuje, můžete ji změnit. Jde to ale jen jednou za 12 měsíců a vždy k 1. dni kalendářního pololetí (tedy buďto k 1. lednu, nebo k 1. červenci).

Jak si na rovnátka nechat přispět

Příspěvek na rovnátka vám pojišťovna proplatí až zpětně. Musíte tedy rovnátka nejdříve zaplatit sami, nechat si vypsat doklad a ten pak pojišťovně doložit. Některé pojišťovny (např. VOZP) mají své speciální online systémy, kam stačí nahrát ofocenou kopii dokladu o zaplacení.

TIP: Potřebuje vaše dítě kromě rovnátek i dioptrické brýle? Pojišťovna vám pomůže i s tím. Přečtěte si náš článek o tom, jak příspěvek na dětské brýle získat.