blog

Dětské brýle: Jak na ně získat příspěvek od pojišťovny?

Provident
05 08 2022 09:00

Oční lékaři uvádí, že zhruba 40 % dětí má dnes nějakou oční vadu a měly by nosit brýle. Pokud jste i vy zjistili, že vaše dítě hůř vidí, poradíme vám, co dělat, abyste nové brýle nemuseli platit sami. Na dětské brýle totiž zdravotní pojišťovny dají příspěvek.

Kdo všechno má na příspěvek na brýle právo?

Ještě do konce roku 2021 přispívaly pojišťovny na brýle jen dětem do 15 let. Od 1. ledna 2022 však většina z nich rozšířila příspěvky i na děti do 17 let včetně. Dětské brýle jim tak koupíte výhodněji až do dne jejich 18. narozenin.

Kolik pojišťovny na dětské brýle přispívají?

Každá pojišťovna to má jinak. Například VZP přispívá na obroučky dětských brýlí 300 Kč, RBP zase 500 Kč. Pojišťovny mají zároveň různě nastavené, jak často vám na dětské brýle přispějí. To se odvíjí od věku dětí.

Příklad: VZP hradí sférické či tórické brýlové čočky dětem do 5 let třikrát za rok, od 6 do 14 let jedenkrát za rok a od 15 do 17 let jedenkrát za 3 roky.

Cena příspěvku se však může u vaší pojišťovny lišit, proto se raději rovnou podívejte na její stránky:

 

Pokud vaše pojišťovna na webu neuvádí, jestli a kolik na brýle přispívá, nebojte se napsat nebo zavolat na infolinku. Příspěvek na brýle vám pomůže ušetřit peníze, které se vám budou hodit jinde.

Peníze, které za příspěvky od pojišťoven ušetříte, můžete dětem odložit třeba na spoření. Abyste jim mohli sem tam odložit něco do budoucna totiž nepotřebujete vysoké částky. Poradíme vám, jak se spořením pro děti začít ještě dnes.

Jak dětské brýle pořídit co nejlevněji?

1. Nejdřív se vydejte za očním lékařem

Aby vám pojišťovna na dětské brýle přispěla, musíte mít předpis, kterému se někdy říká „Poukaz na brýle a optické pomůcky“. Ten vám vydá oční lékař. Když děti objednáte, udělá jim klasickou prohlídku a změří jim dioptrie, abyste vůbec věděli, jaké brýle pořídit. Vyšetření u očního lékaře hradí zdravotní pojišťovna a nepotřebujete k němu žádanku od praktického lékaře. Předpis na brýle seženete sice i u optometristů (odborníků v optikách), prohlídku byste si zde ale museli hradit sami. Její cena se většinou pohybuje kolem 700 Kč.

TIP: Na vyšetření u očního lékaře může být čekací lhůta i několik měsíců, proto si návštěvu domluvte co nejdřív.

2. Zajděte do optiky

Jakmile máte hotovo, vydejte se do optiky, kde se společně domluvíte na vhodných brýlích. Nezapomeňte vzít děti s sebou, aby si brýle mohly vyzkoušet. Budete tak mít jistotu, že jim brýle nebudou při běžném nošení vadit. Myslete ale na to, že poukaz od očního lékaře platí jen 30 dní od vystavení. Návštěvu optiky si proto naplánujte tak, abyste ho stihli využít.

Chlapec s brýlemi

3. Vybírejte podle slev a akcí

I s příspěvkem od pojišťovny vás dětské brýle vyjdou docela draze. Protože cenu ovlivňuje hlavně typ čoček, najdete ji zhruba v rozpětí 900–5000 Kč. Zvažte tedy své finanční možnosti a klidně si vyberte optiku, která zrovna nabízí slevu nebo akci. Někde můžete pořídit 1 sklíčko do brýlí zdarma, jinde zase obroučky ve slevě. Najděte si na internetu nějakou, která pro vás bude nejvýhodnější.

Snažíte se šetřit, co to jde? Možná si toho všimli i vaše děti. Nedělejte z peněz tabu a vysvětlete jim, jak se věci mají. Přečtěte si naše tipy, jak s dětmi mluvit o penězích. Mnohem víc pak ocení vaši práci.