blog

Jak vypočítat spotřebu elektřiny spotřebičů? Vyzkoušejte naši online kalkulačku

Provident
27 09 2022 09:30

S rostoucími cenami energií trápí spotřeba elektřiny spoustu z nás. Abyste měli jasno v tom, jaká je spotřeba elektřiny vašich spotřebičů, sestavili jsme návod a speciální kalkulačku, díky kterým se k výsledným číslům dopočítáte jednodušeji. V nadcházejících článcích vám pak poradíme, jak na spotřebě elektřiny domácích spotřebičů ušetřit.

Jak spočítat spotřebu elektřiny u domácího spotřebiče?

Abyste si mohli spotřebu spočítat, potřebujete znát příkon spotřebiče. Ten se uvádí ve wattech (W) a najdete ho na štítku přístroje, případně v návodu k použití či na e-shopu, kde jste spotřebič koupili.

Příkon označuje, kolik wattů za hodinu přístroj spotřebuje. Od toho se pak odvíjí i to, kolik za elektřinu zaplatíte. Příkon spotřebiče musíte vynásobit počtem hodin, po které jste spotřebič používali. Výsledné číslo je pak třeba vydělit 1 000, protože dodavatelé energií si neúčtují cenu za počet wattů za hodinu (Wh), ale za počet kilowattů za hodinu (kWh).

Počet kilowattů za hodinu nakonec vynásobíte konkrétní cenou, za jakou odebíráte elektrickou energii od svého dodavatele. Ta se liší podle vaší sazby a tarifu – nejběžnější jsou sazby a tarify D01d a D02d, které momentálně stojí zhruba 6,5–9,6 Kč/kWh.

Příklad: Vaše rychlovarná konvice má příkon 1 800 W. Pokud ji používáte každý den čtvrt hodiny, vynásobte čtvrtinu (0,25) počtem dní v měsíci (30) a výsledek znovu vynásobte příkonem konvice (1 800). Číslo (v tomto případě 13 500) pak vydělte 1 000 a vynásobte cenou energie (např. 6,5 Kč). Vyjde vám, že měsíčně za používání rychlovarné konvice zaplatíte zhruba 88 Kč.

Každý spotřebič je jiný

Co na první pohled vypadá jednoduše, vás ale může při bližším zkoumání docela potrápit. I když totiž zjistíte příkon spotřebiče, nastává problém – některé spotřebiče, jako například pračka nebo lednička, spotřebovávají elektřinu úplně jinak.

Pračka spotřebovává energii nejvíc, když zrovna ohřívá vodu. Lednička zase běží neustále, ale její spotřeba se průběžně mění podle toho, kolikrát za den ji otevíráte nebo jak moc teplé jídlo do ní schováváte.

Pro tyto případy je tu naštěstí energetický štítek. Najdete na něm nejen energetickou náročnost spotřebiče (tedy jeho energetickou třídu), ale taky jeho roční spotřebu – rovnou uvedenou v kWh. Tu pak stačí vynásobit vaší cenou elektřiny a vyjde vám, kolik platíte za daný spotřebič ročně. 

I zde se ale objevuje zádrhel. Roční spotřebou se například u pračky myslí něco jiného než u ledničky. 

Co tedy na jednotlivých energetických štítcích najdete?

  • Lednička: roční spotřeba elektřiny v kWh počítaná při používání 24 hodin denně
  • Pračka: roční spotřeba elektřiny v kWh pro 100 pracích cyklů
  • Myčka: roční spotřeba elektřiny v kWh pro 100 mycích cyklů

Hlavně u pračky a myčky tak budou výsledky vašich výpočtů spíš orientační. Může se totiž stát, že budete během roku prát či umývat nádobí méně i více. Nezapomeňte taky, že uvedená spotřeba na energetickém štítku je vypočítaná za rok. Pokud vás tedy zajímá spotřeba za měsíc, vydělte ji číslem 12.

Využijte naši kalkulačku

Abychom vám práci s počítáním usnadnili, připravili jsme pro vás online kalkulačku, na které si jednoduše spočítáte denní a měsíční cenu elektřiny za využívání konkrétních spotřebičů.

U jednotlivých spotřebičů vycházíme ze spotřeby průměrného spotřebiče, který najdete na českém trhu. Vždy bereme v potaz jejich příkon nebo spotřebu podle energetické třídy spotřebiče. Stačí si tedy vybrat variantu spotřebiče, zadat vaši cenu elektřiny, kolik hodin denně danou věc používáte a případně do jaké energetické třídy (A–G) spotřebič spadá.

Pokud cenu elektřiny neznáte, můžete použít tu předvyplněnou. Nastavili jsme ji podle ceny, za kterou prodává elektřinu společnost ČEZ (tarif D02d). V takovém případě však bude výsledek na kalkulačce pouze přibližný.


TIP: Chtěli byste na elektřině ušetřit? Začněte hned v obýváku a přečtěte si náš článek o tom, jak snížit spotřebu televize.