blogimg

Ztráta občanského průkazu a falešná půjčka „na cizí účet“

Provident
11 05 2021 09:00

Ztráta občanského průkazu může znamenat nejen starosti s vyřizováním nových dokladů, ale také jeho zneužití. Podívejte se, s jakými problémy se po ztrátě OP potýkala paní Darina, a zjistěte, jak takovou situaci řešit.

Špatný vtip, podvodné loudění peněz, nebo půjčka na cizí účet?

Ztráta občanského průkazu, na který si někdo cizí vezme půjčku, je reálnou hrozbou, kterou na vlastní kůži pocítila i paní Darina z Jindřichova Hradce. Počátkem roku jí totiž přišla poštou od neznámé finanční společnosti první výzva k úhradě dluhu za půjčku, o kterou nikdy nepožádala.

„Byla jsem si jistá, že musí jít o omyl nebo hloupý žert. S pokutami za prodlení po mně chtěli 25 tisíc korun. Tak jsem dopis roztrhala a vyhodila do koše. Nikdy jsem si totiž žádný úvěr ani půjčku nebrala a tuto firmu jsem ani neznala,“ vypráví paní Darina Horáková.

Velice brzy ale začaly chodit další upomínky a výzvy k zaplacení. Tehdy mladá žena znejistila a raději úvěrovou společnost kontaktovala.

TIP: Ztratili jste občanku? Pozor, nejde jen o zneužití dokladu. Podle zákona byste měli požádat o nový občanský průkaz do 15 dní od ohlášení ztráty nebo odcizení dokladu. Otálet s nahlášením se nemusí vyplatit. Proto na příslušný úřad zajděte hned, jakmile začnete doklad postrádat.

Panika: Někdo si na mě vzal půjčku!

„Na schůzce jsem zjistila, že společnost skutečně poskytla přes internet úvěr na mé jméno. Souhlasily přitom i mé další osobní údaje jako datum narození, trvalá adresa, a dokonce i číslo občanského průkazu. V životě jsem si od nikoho nepůjčila ani korunu, takže jsem byla v šoku a neschopna cokoli říct,“ kroutí hlavou Darina, jak se zrovna jí mohlo něco takového stát.

Když se ale po chvilce z nepříjemného zjištění vzpamatovala, snažila se věřiteli vysvětlit, že musí jít o podvod, který způsobila ztráta občanského průkazu, protože ona si žádný úvěr nebrala a ani jí od společnosti nepřišla jediná koruna. V úvěrové společnosti jí ale vůbec nevěřili a nehodlali s ní diskutovat.

Naopak byla rázně upozorněna, že má úvěr po splatnosti, takže ho má co nejdříve splatit, jinak budou dlužnou částku vymáhat exekučně. Darina byla zoufalá a vůbec netušila, co by měla dělat, a jestli se může nějak bránit. Věřila ale, že právo je na její straně.

Ukradená občanka - co dělat

Půjčka na cizí občanský průkaz: Správné řešení

Mějte přehled o svých dokladech. Jejich ztrátu nahlaste na matriční úřad anebo příslušný obecní úřad s rozšířenou působností (tam, kde se vydávají občanské průkazy) ihned. Tyto úřady zanesou informaci o ztrátě či odcizení OP do evidence. Na webu Ministerstva vnitra se pak číslo vašeho dokladu objeví v databázi neplatných dokladů. Stejně tak bude tato informace přístupná v Schengenském informačním systému a v databázi Interpolu. Díky tomu pomůžete předejít zneužití vaší občanky. Ztrátu lze nahlásit i na policii České republiky.

Pro jistotu si aktivně ověřte, zda ztrátu vaší občanky nebo jiného důležitého dokladu někdo nezneužil a nevzal si na vás půjčku.

Co udělala paní Darina?

  • Mladá žena byla přesvědčena, že došlo ke zneužití průkazu. Přesněji řečeno, že si někdo vzal půjčku na její jméno. Ztráta občanského průkazu a její pozdní nahlášení na policii někomu hrály do karet.
  • Zašla proto na policii a podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Policisté jí poradili, aby ve finanční společnosti zatím doložila, že poslali peníze na cizí bankovní účet, že má jinou IP adresu, telefon apod.
  • Firma na základě domluvy pozastavila vymáhání pohledávky, než se situace vyjasní. Darina i tak ale nemá vyhráno. Je totiž možné, že si někdo na její údaje vzal další úvěry a má dluhů víc.
  • Darina teď musí aktivně zjistit, zda nedluží peníze ještě u jiných poskytovatelů. Jak přesně postupovat zjistíte v článku Zapomenuté dluhy nikdy nespí. Ověřte si, že vám nehrozí.

Ukradená občanka - ilustrace

Co nedělat při ztrátě občanky

Přišla vám výzva k zaplacení nějaké částky či upomínka z banky nebo nebankovní společnosti? Nestrkejte před ní hlavu do písku ani v případě, že jste sami nic nesjednávali. Na druhou stranu nepanikařte a neplaťte závazek obratem. Nejdříve si o společnosti, která po vás peníze vyžaduje, zjistěte všechna fakta. Často se stává, že podvodníci rozesílají podvodné faktury v domnění, že je neinformovaní lidé ze strachu z finančních problémů pro jistotu zaplatí. Komunikujte, zjistěte si, jak k pohledávce došlo, nechte si vše vysvětlit a dodejte důkazy.

Co udělala paní Darina?

  • Darina byla zoufalá, protože ji úvěrová společnost neustále bombardovala dalšími a dalšími upomínkami.
  • Zařekla se, že nebude na výzvy úvěrové společnosti nijak reagovat. A všechny upomínky bez přečtení házela přímo do koše. Byla přesvědčena, že to po čase úvěrovou firmu omrzí. V tu chvíli ji vůbec nenapadlo, že nedávno ztratila občanský průkaz.
  • Dosáhla ale pouze toho, že jí neustále naskakovaly pokuty, a tak se dlužná částka zakrátko vyšplhala téměř na 70 tisíc korun. Pokud by paní Darina na radu policie správně nezareagovala, firma by neviděla snahu dluh řešit a zažalovala by Darinu u soudu. Té by pak hrozila exekuce.

TIP: Přečtěte si také náš článek, jak se bránit proti zneužití kreditní karty.