blog

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout?

Provident
15 02 2023 10:00

Napadlo vás, že když je teď krize, zvýší vám majitel bytu nájem na dvojnásobek? Nemusíte se bát. Nic takového totiž ze zákona nejde.

Zvýšení nájmu a jeho podmínky

Pokud se o zvýšení nájmu ve vaší smlouvě s pronajímatelem nic nepíše, může pronajímatel ze zákona nájemné zvednout jen o 20 % během 3 let a zároveň do maximální výše obvyklého nájmu v okolí. Do uvedených 20 % se navíc počítají všechna zvýšení za poslední 3 roky.

Příklad: Pokud platíte nájem 20 000 Kč, může vám majitel bytu zvýšit nájem maximálně o 4 000 Kč. Pokud ho ale v posledních 3 letech už zvýšil například o 2 000 Kč, zbývá mu pro navýšení pouze 2 000 Kč.

Pronajímatel by vám měl zvýšení nájmu dát vědět písemně a nejdříve rok po posledním zvýšení. Na odsouhlasení pak máte 2 měsíce.

Jestli jako nájemníci se zvýšením nesouhlasíte nebo na něj neodpovíte, může pronajímatel požádat o pomoc soud, který výši nájmu určí. V takových případech ale zvýšení někdy přesáhne i zmiňovaných 20 %. 

Pozor na inflační doložku

Situace se ale úplně mění, pokud máte ve smlouvě tzv. inflační doložku. To znamená, že se vaše nájemné bude každý rok zvyšovat podle aktuální inflace. Aby však doložka platila, musí v ní být informace o tom, které konkrétní inflace se týká (např. té uvedené Českým statistickým úřadem) a k jakému datu se bude nájem zvyšovat.

Příklad: Pokud platíte nájem 20 000 Kč a máte ve smlouvě inflační doložku, může se vám nájem v roce 2023 zvednout o 3 120 Kč. Průměrná roční inflace byla za rok 2022 15,6 %.

Zvýšení nájmu

Zvýšení nájmu kvůli rekonstrukci

Jestli se majitel rozhodne v bytě nebo celém domě pro rekonstrukci, která zvýší kvalitu i hodnotu bydlení, může vám (ale i dalším nájemníkům) zvednout nájem až o 10 % z nákladů na rekonstrukci. Těchto 10 % se pak musí rozprostřít do celého roku.

Příklad: Pokud platíte nájem 20 000 Kč a majitel bytu provede rekonstrukci v hodnotě 100 000 Kč, může zvýšit nájem o 10 000 Kč, tedy 833 Kč.

Majitel se však nemusí s nájemníky dohodnout – v tom případě může navrhnout navýšení aspoň o 3,5 % z nákladů ročně.

Co dělat, když vás zvýšení nájmu čeká?

Zvýšení nájmu není nikdy zrovna milou záležitostí. Jedno z možných řešení, jak se mu vyhnout, je se zkrátka odstěhovat za levnějším bydlením. To ale není vždy tak jednoduché, jak se zdá. Nejdřív proto prozkoumejte, jak jsou na tom i ostatní čtvrti vašeho města – třeba nakonec zjistíte, že i zvýšený nájem ve stávajícím bytě je pro vás příjemnější než ceny jinde.

Pokud vás zvýšený nájem trápí, zkuste:

  • začít s hledáním nové práce, ve které si přilepšíte,
  • si promyslet, jak v rodinném rozpočtu ušetřit a zbavit se zbytečných výdajů,
  • využít pomoc od státu – například pomocí příspěvku na bydlení.

Právě příspěvek na bydlení pomáhá rodinám v nejrůznějších situacích. V podstatě znamená to, že vám stát přispěje na nájem, energie, vodné i stočné. Dokonce až 3 měsíce zpětně.

Jedinou podmínkou je, že musíte doložit, že za bydlení měsíčně utrácíte 30 % svých příjmů (v Praze 35 %). Formuláře a informace, které k příspěvku potřebujete, najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Chcete letos ušetřit za energie? Přečtěte si naše články o spotřebě domácích spotřebičů. Začít můžete třeba rovnou s tím, jak se dá snížit spotřeba elektrické trouby.