blog

Spotřeba elektrické trouby: Ušetřete nejen při pečení cukroví

Provident
07 12 2022 10:30

Umíte péct? A umíte péct tak, abyste při tom neplýtvali elektřinou? Není to nic náročného, naučíme vás to za pár minut. Stačí si přečíst našich 7 tipů pro levnější pečení.

Spotřeba elektrické trouby a jak ji spočítat

Stejně jako u ostatních spotřebičů i u elektrické trouby najdeme různé energetické třídy (A+++ až D). Podle toho, do kterého ta vaše spadá, pak můžete určit, jak moc je trouba energeticky náročná – přičemž v kategorii A+++ jsou trouby náročné nejméně a v kategorii D nejvíce.

Průměrná spotřeba elektřiny za 1 hodinu je při pečení na 200 °C asi 0,9 kWh (kilowatthodin). Když toto číslo vynásobíte svou sazbou za elektřinu (nejběžnější je D01d a D02d s cenou zhruba 6,5–9,6 Kč/kWh), získáte přibližnou částku, jakou za hodinu pečení platíte.

TIP: Počítání spotřeby elektřiny jsme vysvětlovali už v dřívějším článku. Přečtěte si ho a vyzkoušejte naši online kalkulačku, díky které se k výsledkům propočítáte mnohem snadněji.

7 tipů, jak spotřebu elektrické trouby snížit

I drobnosti vám ušetří peníze, které by se daly využít jinde. Stačí dodržovat následující zásady a nemusíte mít strachem, že během pečení zaplatíte víc, než je třeba.

1. Nenahřívejte troubu déle, než je nutné 

Spousta lidí nahřívá troubu zbytečně dlouho, přitom i na takové maličkosti záleží. Pečení si zorganizujte schválně tak, abyste ve chvíli, kdy bude trouba vyhřátá, měli už vše hotové a rovnou začali péct.

TIP: Napadlo vás někdy, že můžete péct víc věcí najednou? Ideálně jídla, která si jsou podobná (např. cukroví), aby se vám v troubě nepomíchaly vůně.

2. Udržujte dvířka trouby zavřená

Kvůli zbytečnému otevírání dvířek vám může uniknout až 20 % tepla, které si vaše trouba tak pracně tvoří. Snažte se ji tedy otevírat jen minimálně – nejlepší bude, když se zároveň ujistíte, že dvířka těsní a nejsou v nich žádné nečistoty.

3. Používejte zbytkové teplo

Se zbytkovým teplem se spousta z nás ještě nenaučila pracovat, když s tím ale začnete, povede se vám snížit účet za elektřinu aspoň o malý a často úplně zbytečný kus.

Trik je v tom vypnout troubu o chvilku dřív, než recept ukládá. Například pokud pečete déle než 40 minut, troubu si můžete dovolit vypnout i o 5–10 minut dřív. Teplo, které se v troubě nastřádalo, v ní zůstane a jídlo v troubě se zvládne dopéct, aniž by trouba musela být zapnutá.

Perníčky z trouby

4. Udržujte troubu čistou

Drobnost, ale důležitá. Čím čistší trouba bude, tím víc se její teplo soustředí na pečení jídla a nebude se zbytečně spotřebovávat připékáním zbytků ke stěnám trouby.

5. Vkládejte jídlo na správná patra

Víte, že každá část trouby se hodí na pečení něčeho jiného? Na horním patře se jídlo peče nejrychleji, na spodním nejpomaleji. Pro jídla, kde na intenzitě teploty tolik nesejde, volte střední patro. Jídla, u nichž chcete mít křupavou kůži (např. u kuřete), dávejte co nejvýš. Na nižších příčkách to bude trvat dlouho, což vás bude opět stát peníze navíc. 

6. Pomozte si horkovzduchem

Horkovzduch je speciální funkce trouby označená symbolem malého ventilátoru. Pokud ji vaše trouba má, nebojte se ji používat. Když ji totiž zapnete, začne ventilátor v troubě rozhánět horký vzduch po celé troubě – a to zrychluje pečení a zároveň snižuje spotřebu trouby.

7. Pečte chytře

Abyste při pečení ušetřili, vyplatí se, když si ho předem dobře zorganizujete a naplánujete si, co se kdy bude péct (hlavně pokud v daný den plánujete péct několik věcí za sebou). Například cukroví je ideální nachystat tak, abyste ho pekli hromadně nebo střídali plechy jeden za druhým, aniž byste troubu vypínali a pak znovu rozehřívali.

Zajímá vás, kde jinde ještě můžete na cenách elektřiny ušetřit? Přečtěte si náš článek o spotřebě žárovek, ve kterém vám poradíme, jestli jsou lepší klasické nebo LED žárovky.