blog

Češi si půjčují i na nájemné. Proč je to špatně? A jak najít lepší řešení?

Provident
04 05 2023 07:30

Rostoucí ceny energií a inflaci pociťuje každý. Pro některé domácnosti však tyto výdaje představují velký problém, protože nemají dostatek peněz na jejich pokrytí.

Finanční problémy trápí mnoho Čechů. Smutnou skutečností je, že podle Indexu finančního zdraví České republiky nemá každá desátá domácnost dostatečnou finanční rezervu. V případě nečekaných výdajů lidé často hledají pomoc v půjčkách.

V současné době, kdy rostou ceny energií a inflace má negativní dopad na naši životní úroveň, se dokonce stále více lidí obrací na půjčky, aby pokryli náklady na nájem nebo služby.

Půjčka na nájem a služby není ideálním řešením

Půjčka na nájemné nebo komunální služby nám sice může přinést dočasnou úlevu, ale není to dlouhodobé řešení. Půjčky využívejte pouze na nezbytné nákupy, které vám budou dělat radost déle, než je budete splácet.

Nájemné sice může splňovat první kritérium, ale nesplňuje druhé. Za bydlení musíme platit každý měsíc a půjčka na pomoc s náklady na bydlení se může v budoucnu stát dalším nechtěným výdajem.

Muž, který řeší jak zaplatit nájem

Jaké jsou zásady bezpečné půjčky?

Než se rozhodnete pro bankovní nebo nebankovní půjčku, zvažte, zda neexistuje jiný způsob, jak získat potřebné peníze – například od státu nebo od rodiny.

Půjčka rozhodně není vhodným řešením ani na nájem, ale ani pro financování narozeninových či vánočních dárků, dovolené nebo nákupu nové elektroniky, kterou zase tolik nepotřebujete. Půjčky využívejte pouze v naléhavých případech. Například když se vám rozbije lednička, bez které se v domácnosti neobejdete, nebo se vám zničehonic porouchá auto, kterým denně dojíždíte do práce.

Pokud se rozhodnete vzít si půjčku, dodržujte tyto zásady:

  1. Ověřte si, zda má poskytovatel licenci ČNB. V opačném případě se jedná o nedůvěryhodnou společnost.
  2. Vyhněte se půjčkám bez registru a doložení příjmů. Poskytovatelé, kteří se nezajímají o vaši finanční situaci, s vámi nemají dobré úmysly.
  3. Spočítejte si, kolik jste schopni splácet, aniž byste se dostali do finančních potíží.
  4. Porovnejte nabídky různých poskytovatelů a najděte tu nejlepší pro vaši situaci.
  5. Před podpisem smlouvy si pečlivě přečtěte smluvní podmínky, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Pamatujte, že finanční problémy se nejlépe řeší prevencí a plánováním. Klíčem k finanční stabilitě je mít dostatečnou finanční rezervu pro případ neočekávaných výdajů.

TIP: Poznat, jestli je půjčka výhodná, nebo ne, může být složité. Důležitou roli v tom hraje i výše RPSN. Přečtěte si, co RPSN je a jak se počítá.

Jak mám zvládnout platbu nájemného, když na něj nemám?

Místo půjčky může být vhodnějším řešením příspěvek na bydlení, který vám pomůže zvládat náklady na nájem, vodu nebo komunální služby. Abyste měli na příspěvek nárok, stačí prokázat, že na bydlení vynakládáte 30 % svých příjmů, v Praze pak 35 %.

To můžete udělat pomocí formulářů, které jsou k dispozici na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Průměrná částka příspěvku činí 4 084 Kč, v případě vyšších výdajů ale můžete získat i více. O příspěvek můžete požádat až tři měsíce předem.