blog

Daňové přiznání – víte, na čem ušetřit?

Provident
19 08 2021 09:00

Ušetřete chytře na daních díky daňovým slevám, na které máte nárok. Víte, které se vás týkají a jak je uplatnit? Poradíme.

Daňové přiznání: Jak to v praxi funguje?

Daňové přiznání je ze zákona povinen podat každý, kdo měl za předešlé zdaňovací období příjem. Jste-li zaměstnanec, může za vás automaticky podat daňové přiznání zaměstnavatel v termínu do první poloviny února. Máte více zdrojů příjmů? Pracujete na živnost anebo máte pasivní příjem z pronájmu? V takovém případě je vaší povinností si podat daňové přiznání sám.

Pokud si podáváte daňové přiznání sami, máte obvykle čas do konce března. Na daních můžete zcela legálně ušetřit. Díky odečitatelným položkám si můžete snížit základ daně, případně můžete využít daňové slevy.

Odečitatelné položky: Které si nejčastěji odečítáme?

  • Úroky z hypotéky nebo úvěr ze stavebního spoření
    Splácíte hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření? Můžete si snížit daňový základ až o 300 tisíc Kč. Potvrzení o zaplacených úrocích najdete nejčastěji v klientské zóně banky, u které máte úvěr sjednaný. Pokud uplatňujete poprvé, musíte k přiznání doložit ještě výpis z katastru nemovitostí a smlouvu o úvěru.
  • Životní a penzijní pojištění
    Pokud si pravidelně posíláte peníze do penzijního spoření se státním příspěvkem (nebo si platíte životní pojištění), máte nárok na odpočet z daňového základu. Konkrétní výše se bude odvíjet od toho, kolik jste si za rok na životním nebo penzijním pojištění zaplatili. Poptejte se u svého poskytovatele, jestli splňujete podmínky. Pokud ano, rovnou si vyžádejte potvrzení, které k daňovému přiznání přiložíte.
  • Dary (bezúplatné plnění)
    Podporujete útulek, Armádu spásy nebo jinou neziskovou organizaci? I díky své dobročinnosti si snížíte základ daně. Jen musíte splnit jednu ze 2 podmínek v průběhu roku: Buď dary činí alespoň 1000 Kč, nebo musí hodnota přesáhnout 2 % daňového základu. Jako důkaz přiložíte k daňovému přiznání potvrzení o daru.
  • Darování krve
    Darujete pravidelně zadarmo krev? Hodnota jednoho odběru činí 3 000 Kč, které si můžete odečíst z daňového základu. Potvrzení o darování vám většinou dojde do e-mailu.
  • Zvyšování kvalifikace
    Absolvovali jste v průběhu roku školení nebo kurz, který se týkal vaší profesní náplně? Prohloubili jste nebo zvýšili vaši profesní kvalifikaci a zároveň vám kurz neplatil váš zaměstnavatel? Nezapomeňte na odpočet. I tady si můžete snížit daňový základ až o 10 000 Kč.

TIP: Přečtete si také, jak uchránit děti před zadlužením a jak si lehce ověříte, že nejste na seznamu dlužníků.

Daňové přiznání – víte, na čem ušetřit?

Nejčastější slevy na dani: Na které máte nárok?

Snížený základ daně máte, teď se podíváme na další slevy, které můžete uplatnit:

  • Sleva na daňového poplatníka
    Na tuto slevu má nárok každý, kdo platí daně. Je to základní daňová sleva ve výši 27 840 Kč. Slevu na poplatníka uplatníte vždy v celé výši.
  • Sleva na dani na dítě
    Stát chce tímto způsobem podporovat rodiny s dětmi, na první dítě je sleva na dani 15 204 Kč, na druhé 22 320 Kč a na třetí 27 840 Kč.
  • Sleva na dani na manžela/manželku
    Pokud chcete uplatnit slevu na dani na manželku (nebo na manžela), nesmí mít roční příjmy vyšší než 68 000 Kč. Příjmy potvrdíte čestným prohlášením. Započítejte hrubou mzdu, příjmy z pronájmu, důchod ze sociálního pojištění, dávky v nezaměstnanosti, nemocenské dávky a peněžitou pomoc v mateřství. 24 840 Kč je výše slevy na manželku (nebo na manžela).
  • Sleva na dani na studenta
    Studuje vaše dítě? Pokud studovalo celý rok, uplatníte na něj plnou slevu ve výši 4 020 Kč. Stačí jen doložit potvrzení o studiu.
  • Sleva na dani na školkovné
    Tato sleva se vztahuje na rodiče, kteří mají děti ve školce. Výše školkovného se rovná minimální mzdě. (V roce 2021 byla minimální mzda 15 200 Kč.) Musíte však splnit podmínku toho, že žijete v jedné domácnosti a slevu může uplatnit pouze jeden rodič. Potvrzení pro nárok na slevu získáte ve školce.

Nezapomeňte, že slevy na dani můžete uplatnit jen jednou u jednoho zaměstnavatele. Slevy se nesčítají, ani když pracujete u více zaměstnavatelů. Růžový papír tak podepište tam, kde si vyděláváte nejvíce peněz.