blogimg

Kreditní vs. debetní karta: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Provident
25 05 2022 09:00

Platit v obchodě nebo restauraci kartou je v dnešní době stejně běžné, jako mít doma automatickou pračku nebo mobilní telefon. Jakou kartou ale vlastně platíte? Možná vás překvapí, že skoro určitě ne kreditkou.

Kreditní, nebo debetní? To je, oč tu běží

Názvy obou platebních karet pocházejí z latiny. Debetní karta je odvozená od slova debeo, tedy dlužit. Název kreditní karty naopak vychází ze slova credo, což znamená věřit. Smysl však názvy karet dávají z pohledu banky, ne vás jako jejich držitele. Buď vám tedy banka dluží nebo věří, ale k tomu se ještě dostaneme.

Aby to bylo ještě komplikovanější, většinou lidé platební kartě ve své peněžence říkají kreditka. Skoro určitě ale mají ve skutečnosti debetní kartu, kterých je na českém trhu přibližně 10× více než kreditních karet (přes 12 milionů debetních ve srovnání s necelým 1,5 milionem kreditních karet). Počet vydaných kreditních karet navíc rok od roku klesá, protože o ně mezi lidmi není takový zájem.

TIP: V meziročním srovnání vydávají banky méně kreditních karet až o desítky tisíc kusů. Lidé si při půjčování peněz totiž volí raději jiné způsoby. Jednou z možností je i nebankovní půjčka od Providentu.

Nejdůležitější rozdíl není vidět

Jsou stejně velké, ze stejného materiálu, mohou být i od stejné banky. Nejdůležitější rozdíl mezi debetní a kreditní kartou jednoduše neuvidíte. Odlišují se totiž od sebe původem peněz, které utrácíte. Buď jsou peníze vaše, nebo banky.

  • Debetní karta: Když zaplatíte v restauraci nebo obchodě debetní kartou, utrácíte své peníze, které máte na svém účtu v bance (obvykle na běžném účtu). Abyste si mohli daný oběd nebo boty koupit, musíte tak na to mít na svém účtu dostatečný obnos. Bance jste dali své peníze (uložili jste si je u ní na účet), takže banka vám je v podstatě dluží = debeo = debetní karta.
  • Kreditní karta: Když platíte kreditní kartou, utrácíte peníze banky. Nestrhávají se vaše peníze z vašeho účtu, dokonce ani žádné peníze mít nemusíte. Půjčujete si je totiž od banky ve formě úvěru (někdy se proto kreditní kartě říká i úvěrová). Banka vám půjčuje své peníze, protože vám věří = credo = kreditní karta.

TIP: Rozhodujete se, zda si vzít úvěr? Poradíme, v jakých případech půjčka dává smysl, a na co si ji raději nebrat.

Co mají kreditní a debetní karta společného?

Kromě toho, že stejně vypadají, mají kreditní a debetní karta i další společné vlastnosti. S oběma můžete například platit online, v kamenných prodejnách i vybírat peníze z bankomatu.

Pozor: Při cestování (především v USA, Kanadě nebo Austrálii) se může stát, že po vás obchodník bude požadovat kreditní kartu a vaši debetní kartu odmítne. V cizině se kreditní karta hodí také jako záloha pro případ nečekaných výdajů. Třeba si půjčíte auto v autopůjčovně a dojde k jeho poškození, na které se nebude vztahovat pojistka.

Společných i odlišných vlastností mají kreditní a debetní karty více:

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou přehledně

Kreditní vs. debetní karta: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Na rozdíly mezi debetní a kreditní kartou už jste odborník. Víte ale, čím se od sebe liší bankovní a nebankovní půjčka?