blogimg

Půjčka: 5 případů, kdy si ji můžete bez výčitek vzít

Provident
27 09 2021 09:00

Půjčka je dobrý sluha, ale zlý pán. Už naše babičky říkávaly, že je třeba si půjčení peněz promyslet opravdu do důsledku. V jakém případě nám tedy dává smysl si půjčit? Sestavili jsme pro vás 5 případů, kdy si půjčku můžete bez výčitek vzít.

Půjčka jako investice do vzdělání

Investice do vzdělání je asi to nejlepší rozhodnutí, které můžete udělat. Ať už se jedná o jazykový kurz, semestr na zahraniční škole, nebo online kurz účetnictví. Díky půjčce, kterou si na zaplacení vezmete, se naučíte něco nového, co pak můžete sami zúročit a zvýšíte tak svou kvalifikaci a hodnotu na trhu práce. Když váš zaměstnavatel uvidí, že se snažíte posouvat a chcete ve svém oboru zdokonalit, může vám zvýšit plat a třeba vám nabídne vyšší pozici.

Půjčka na auto

I sebespolehlivější auto jednou odejde do věčných lovišť. Podle stavu vašeho bankovního účtu je jasné, že si z momentálních úspor nové auto prostě nemůžete dovolit. Kdy si vzít půjčku na auto a kdy si to raději rozmyslet? Pokud každý den cestujete spolu s celou rodinou do vzdáleného města za prací a za školou, tak se vám pořízení nového auta vyplatí. Pokud však auto využijete při občasných výletech po okolí a po většinu času se na něj jen venku práší, je jasné, že je pro vás úvěr na auto zbytečný.

Pokud bydlíte ve větším městě, zjistěte si, jestli u vás nefunguje služba carsharing neboli sdílení aut. Carsharing se hodí přesně na dny, kdy potřebujete dojet pro velký nákup nebo vyzvednout nový nábytek. A cena? Většinou platíte za ujeté kilometry a za čas strávený v autě. V Praze si můžete vybrat z několika platforem například Anytime. Ve městech jako je Brno, Ostrava, Liberec a České Budějovice funguje Autonapul. Pokud bydlíte ve městě, kde žádná služba sdílených služeb nefunguje, zkuste poprosit někoho z rodiny nebo kamarády o občasné půjčení auta, s tím, že zaplatíte za pohonné hmoty.

TIP: Podívejte se, jak vybrat nejvýhodnější půjčku podle výše RPSN.

 

5 případů kdy si vzít půjčku

Půjčka na bydlení

Toužíte po nové kuchyni či koupelně a chybí vám peníze na potřebnou rekonstrukci? Vzít si půjčku na rekonstrukci bytu je další způsob, jak na půjčených penězích v budoucnu vydělat. Díky tomu, že vaši nemovitost opravíte, se zvýší tržní hodnota a v případě prodeje si tak můžete říct o více peněz. Jen za poslední rok ceny nemovitostí vzrostly průměrně o 16 %. Pokud je prodávaný byt či dům k tomu ještě nově zrekonstruovaný, kupci jsou ochotni zaplatit vyšší částku.

TIP: Pokazila se vám pračka a potřebujete rychle peníze na novou? Využijte naši rychlou půjčku na bankovní účet. Stačí jen vyplnit online žádost o rychlou půjčku a o vše ostatní se postaráme.

Půjčka na eko-rekonstrukci

Jak ušetřit na pravidelných měsíčních výdajích spojeného s provozem rodinného domu? Otevřete dveře novým ekologickým technologiím. Zbavte se starého kotle na pevná paliva za nové tepelné čerpadlo. Čím dřív, tím líp. Už od konce září 2022 můžete za používání těchto neekologických kotlů dostat vysokou pokutu, v platnost totiž vstupuje nový zákon o ochraně ovzduší. Využijte státní dotaci na nový kotel a zbytek peněz financujte z naší půjčky na cokoli.

Zaměřte se i na zateplení. Vyměňte stará okna, zateplete fasádu a hned se vám sníží účet za teplo. Díky této investici do modernizace domu můžete na energiích ušetřit až desetitisíce ročně. Vzít si půjčku na rekonstrukci domu se do budoucna opravdu vyplatí.

TIP: I na zachytávání dešťovky pro zalévání vám přispěje díky dotacím stát.

Půjčka na zuby

Sedíte nervózně v zubařském křesle a jenom se modlíte, aby zubař nic nenašel. Kaz, zubní implantát, nová korunka. Nákladné úkony, které nehradí zdravotní pojišťovna a mohou se velmi prodražit. Vzít si půjčku na zubní zákrok dává smysl z dlouhodobého hlediska. Například cena zubní korunky se v Praze pohybuje okolo 7 500 Kč. Ale za nový zubní můstek už zaplatíte více než 19 000 Kč. Pokud tedy budete opravu zubů odkládat, je velmi pravděpodobné, že se poškození rozšíří a v konečném důsledku tak zaplatíte ještě víc než na začátku. Nebojte si proto půjčit peníze na zdravotní výlohy.

Na co si rozhodně půjčku nebrat?

Pamatujte vždy na to, že doba splácení by nikdy neměla překročit dobu užitku, které z věcí, co jste koupili za půjčku, máte. Nepůjčujte si na drahé vánoční dárky, které pak budete celý rok splácet. Podle průzkumu České bankovní asociace se rizikově zadlužuje každý třetí Čech.

Nepůjčujte si proto:

  • Na vánoční dárky
  • Na nový telefon, který nepotřebujete
  • Na splacení starší půjčky
  • Na drahou dovolenou do zahraničí

Přečtěte si i další zajímavé články o financích na našem blogu Provident. Zajímá vás, jestli je lepší nakupovat na splátky a nebo s rychlou online půjčkou? Nebo jak ušetřit peníze a vytvořit si finanční polštář na horší časy?