blogimg

Spoření dětem: Začněte už dnes

Provident
16 06 2022 09:00

Chcete svým dětem usnadnit vstup do dospělosti? Poradíme, jak na to, abyste jim k osmnáctinám dali třeba i půlmilionu korun.

I z mála můžete nastřádat úctyhodnou sumu

Mladí lidé mají sil a elánu na rozdávání, čeho se jim ale často nedostává, jsou životní zkušenosti a s tím spojené finance. Aby si vaše děti jednou mohli zaplatit alespoň základ na hypotéku a bydlet ve vlastním nebo vyrazit studovat do ciziny, začněte spořit už dnes.

Věděli jste, že tisíce českých dětí vstupují do dospělosti s dluhy? Přečtěte si, jak své potomky od dluhů uchránit.

Nezáleží na tom, jestli spoříte už ode dne narození potomka. Ani nemusíte dávat stranou horentní sumy. Důležité je vybrat si dobrý způsob spoření a peníze ukládat pravidelně. Podle nedávného průzkumu pro společnost Portu dokážou dát měsíčně stranou alespoň 1000 korun ze svého rozpočtu dvě třetiny Čechů. Alespoň 500 korun ušetří dalších 17 % dotazovaných.

Když se vám podaří spořit tisícovku měsíčně, můžete svým dětem dát jako dárek k osmnáctinám i půlmilionu korun.

Jaké je nejlepší dětské spoření?

Možností, kam uspořené peníze ukládat, se nabízí několik. Některé tradiční způsoby dětského spoření v dnešní době už nejsou tak výhodné, protože úrok od banky nepokryje vysokou inflaci. Ve výsledku byste tak místo střádání o peníze spíše přicházeli.

Naopak se při spoření dětem nebojte investování. Přestože svět investic vyvolává u většiny Čechů obavy, má s ním zkušenosti již každý druhý (49 %). Odměnou za vyšší riziko totiž je vyšší zhodnocení peněz.

Spoření dětem

Dětské spoření přehledně

Stavební spoření

  • Výhody: nulové riziko, státní příspěvek
  • Nevýhody: nízký úrok, poplatky

Stavebko je historicky jedním z nejoblíbenějších spořicích produktů, které rodiče využívají pro spoření dětem. Bohužel zároveň patří k těm méně výnosným. Výhodou stavebního spoření je, že k vašim penězům přidá stát další v podobě příspěvku až 2000 korun ročně. Podmínkou je spořit minimálně 6 let.

Peníze nemusí vaše ratolest využít pouze na zaplacení bydlení, ale na cokoliv bude potřeba. Nevýhodou je, že se úročí sazbou okolo 4 % (čistá úroková sazba), ve výsledku si tak nevydělají ani na inflaci. Pozor si také dejte na poplatky, které mohou být s vedením stavebného spoření spojené.

Dětské spořicí účty

  • Výhody: nulové riziko, peníze ihned k dispozici
  • Nevýhody: nízký úrok, poplatky

Spořicí účty mají stejný problém jako stavební spoření, a to nízký úrok. Na rozdíl od stavebka máte ale peníze kdykoliv k dispozici, kdybyste měli nějaké nečekané výdaje. Při výběru vhodného bankovního spořicího účtu si porovnejte poplatky, které jsou s vedením účtu spojené.

Tip: Nečekané výdaje, jako je porucha pračky nebo zubní zákrok, můžete vyřešit i rychlou půjčkou od Providentu. A peníze na spořicím účtu se budou dál střádat pro vaše děti.

Investování

  • Výhody: vyšší výnos
  • Nevýhody: vyšší riziko

Investování peněz pro děti může mít podobu podílových fondů, penzijního připojištění s investiční složkou, akcií, dluhopisů, ale i nákupu kryptoměn. Je skutečně možné založit investiční portfolio na jméno vašeho třeba jen ročního dítěte, vy jako rodiče k němu pak máte dispoziční práva a s penězi nemůžete libovolně nakládat. Častější je však případ, kdy investujete za sebe a protfolio předáte svým dětem k 18. narozeninám.

Je úplně v pořádku, když si ze začátku na nákup akcií a jiných investičních aktiv nevěříte. Nechte si poradit od zkušených investičních poradců, jaké produkty a na jakou dobu jsou ve vašem konkrétním případě nejvhodnější.

Penzijní spoření

  • Výhody: nulové riziko, státní příspěvek
  • Nevýhody: peníze až ve stáří

Spořit svému nedávno narozenému dítěti na důchod je možná trochu nepředstavitelná možnost. Doplňkové penzijní pojištění (známé spíše jako penzijní spoření) má však stejně jako stavební spoření výhodu v příspěvku navíc od státu.

Maximálně můžete dostávat 230 korun měsíčně, když budete dítěti posílat alespoň 1000 korun měsíčně. Pokud je pro vás tisícovka příliš velký výdaj, můžete spořit méně. Příspěvek od státu se vyplácí již při vkládání 300 korun měsíčně (90 korun navíc přidá stát).

Peníze z penzijního spoření budou dítěti sloužit skutečně až ve stáří. Pokud byste je chtěli použít jako pomocnou ruku pro vstup do dospělosti, má to svá omezení. V 18 letech dítěte je možné vybrat jen třetinu úspor, zbytek až v 60 letech nebo při odchodu do důchodu.

TIP: Téma děti a finance je takřka nevyčerpatelné. Víte například, jak velké kapesné byste jim měli dávat? Poradíme.