blogimg

Dovolená pro seniory: Jak na to, aby byla co nejlevnější?

Provident
16 06 2023 09:00

Dovolenou si zaslouží každý. I vy. Ať už tedy máte radši moře, nebo hory, poradíme vám, kam se vydat a jaký způsob k tomu zvolit, abyste za ni zaplatili co nejméně, ale zároveň toho zažili co nejvíce.

Dovolenou si užijí i single senioři

Napadlo vás někdy, že byste mohli jet na dovolenou úplně sami? Single dovolenou si užívá čím dál víc lidí a není na tom nic zvláštního. Právě na dovolené, kde se nemusíte nikomu podřizovat, totiž máte víc prostoru se věnovat sami sobě.

Dovolenou pro single seniory si užijete, hlavně pokud patříte mezi samotářské povahy. Pokud mezi ně nepatříte, ale přesto byste rádi někam vyrazili, vyzkoušejte si takovou single dovolenou třeba jen na prodloužený víkend někde v Česku nebo ve vašem okolí. Budete tak mít jistotu, že kdyby vám bylo smutno, dovolená rychle uběhne nebo se z ní může snadno vrátit.

Obzvlášť pokud nemáte partnera, partnerku, kamaráda či kamarádku, s nimiž byste si dovolenou užili, je dovolená o samotě ideální příležitostí, jak si odpočinout, ale zároveň vytáhnout paty z domu, vyrazit do světa a poznat zase něco nového.

Výhody cestování o samotě

  • Všechno se řídí jen podle vás. Můžete jít, kam chcete, kdy chcete, na jak dlouho chcete. Nemusíte myslet na ostatní, ale jen na to, co zrovna potřebujete vy sami.
  • Strávíte čas sami se sebou. Díky čemuž pak objevíte nové záliby, nové nápady nebo nová přání. Třeba vyzkoušíte nové jídlo k večeři, o kterém jste vůbec netušili, že je pro vás jako dělané!
  • Budete víc přemýšlet. Někdo to sice může brát jako nevýhodu, pokud ale máte pocit, že na nemáte na vlastní myšlenky čas, single dovolená vám ho dopřeje.
  • Seznámíte se s novými lidmi. Je to trochu zvláštní, ale pravdou je, že vás samota pravděpodobně přivede k tomu, abyste se víc otevřeli okolí. Třeba tak, že se nebudete bát zeptat se na cestu cizích kolemjdoucích nebo se dát u večeře do řeči s lidmi od vedlejšího stolu.
  • Víc si odpočinete. Protože si sami budete vybírat, co chcete dělat, můžete si nastavit takové tempo, jaké pro sebe potřebujete.

Dovolená pro seniory

Dovolená pro seniory u moře

Pokud se rozhodnete, že byste se rádi letos vydali k moři, vybrat si můžete hned z několika míst, která jsou cenově dostupná a nejsou tak daleko. Patří mezi ně Chorvatsko, Bulharsko, Polsko, Itálie nebo třeba Řecko.

Na všech těchto místech najdete jak oblázkové, tak písečné pláže. V Bulharsku a Řecku pak převažují spíš ty písečné, v Chorvatsku zase ty oblázkové.

Jak si dovolenou zařídit

Na výběr máte ze dvou možností: buďto si dovolenou zařídíte sami po vlastní ose, nebo přes cestovní kancelář. Každá z možností má své výhody a nevýhody:

 Dovolená po vlastní ose
 Dovolená přes cestovní kancelář
 + větší volnost - vše si musíte vyřídit sami   + nemusíte se o nic starat - menší volnost 
 + nižší cena      - vyšší cena
 

Zatímco na dovolené po vlastní ose si budete muset sami zajistit dopravu, ubytování i jídlo, u dovolené s cestovní kancelář si tohle všechno vyberete už ve formě zájezdu. Ten pak jen zaplatíte a cestovní kancelář vše vyřídí a domluví za vás.

Pokud se pro cestovní kancelář rozhodnete, můžete si zájezd vybrat například u těchto: 

Jak se k moři dostat

Z Česka se dá k moři dostat autem, autobusem, letadlem, ale taky vlakem.

U zájezdů nabízených cestovních kanceláří se vždycky píše, jakou dopravu vám cestovní kancelář zajistí. Vybírejte tedy hlavně podle svého pohodlí – k moři je nejrychlejší cesta vždycky letecky, někomu ale létání nedělá dobře, a tak volí raději autobus i za cenu toho, že se taková cesta protáhne.

Pokud se rozhodnete, že k moři pojedete sami bez cestovní kanceláře, můžete kromě auta využít i vlak. Dopravce RegioJet například nabízí každý rok cesty vlakem do Chorvatska. Ceny jízdenek začínají na 690 Kč, cesta pak trvá zhruba kolem 17 hodin. Aby se vám cestovalo lépe, můžete si vybrat třeba lůžkový vůz.

TIP: Chcete na dovolenou co nejlevněji? Přečtěte si náš článek o nejlevnější dovolené u moře, ve kterém vám povíme, kde všude můžete na dovolené i před ní ušetřit.

Dovolená pro seniory v Česku

Oproti dovolené u moře je dovolená v Česku levnější a z hlediska organizace jednodušší. Neznamená to ale, že by byla nudnější.

Pokud chcete mít dovolenou aktivní, můžete se v Česku vydat na hory, do lesů nebo k jezerům a řekám a prozkoumávat českou přírodu a památky. Jestli naopak chcete spíš odpočívat, vydejte se například do lázní nebo na wellness pobyt.

Milujete hory? Tak to si můžete vyrazit třeba do Beskyd, do Jeseníků, do Krkonoš, na Vysočinu nebo na Šumavu. Milovníci vína si zase užijí dovolenou na jižní Moravě. Možností je spousta a ke spoustě z nich nepotřebujete ani auto.

Jak si užít dovolenou v Česku co nejlevněji

Nejjednodušší a pro vaši peněženku nejšetrnější bude, když budete cestovat vlakem. Vlakoví dopravci dnes všem nad 65 let nabízejí slevu 50 % na jízdenky. Stačí, když se při nákupu jízdenky prokážete občanským průkazem.

Doprava ale není jediná část dovolené, na které můžete ušetřit. Méně peněz se dá totiž utratit i na samotných pobytech. Třeba na slevovém portále Slevomat, kde najdete nejrůznější druhy zážitků – od pobytů v moderních hotelech (např. ve Špindlu) a lesních chatách až po relax v saunách, bazénech a termálních koupalištích. Jakmile si na stránkách Slevomatu pobyt zakoupíte, dostanete od něj poukázku, kterou pak na místě uplatníte.

I když je to lákavé, dovolená není důvodem, proč si brát nebankovní půjčku. Raději si na své zážitky našetřete nebo si vyberte takové, které vaše peněženka zvládne bez zbytečných finačních závazků navíc.