blog

7 kroků, jak ušetřit na dovolenou

Provident
26 01 2022 10:00

Slovo dovolená popisuje Slovník spisovné češtiny jako rekreační pobyt po dobu dočasného uvolnění z práce. Na dovolené si chcete odpočinout a taky i trochu vyhodit z kopýtka. Vaši vysněnou dovolenou však zastaví prázdná peněženka i konto. Co s tím? Poradíme, jak ušetřit na dovolenou.

Krok č. 1: Vše si dobře naplánujte a stanovte si jasný cíl

Neřešte finance na dovolenou týden předtím. Peníze na dovolenou musíte někde ušetřit. Teď hned si sedněte a domluvte se, kam chcete jet. Chcete jet do Chorvatska k moři? Anebo do Krušných hor? Výběr necháme na vás. Obrázek dovolené si vytiskněte a pověste třeba na lednici nebo na nástěnku. Mít vysněnou destinaci pořád před očima vás namotivuje k tomu, abyste opravdu začali šetřit.

Teď si orientačně spočítejte, kolik vás bude stát cesta, ubytování, připočítejte útratu, cestovní pojištění do zahraničí. Částka, která vám vyjde, je minimální částka, kterou musíte ušetřit. Vydělte si ji počtem měsíců, které vám do dovolené zbývají. Tolik peněz měsíčně je třeba našetřit.

Nejlepší způsob, jak si naspořit danou částku, je pomocí spořícího účtu, ke kterému nemáte kartu. Některé banky pak dokonce umožňují si v bankovnictví vytvořit speciální „přihrádku“ pro spoření na konkrétní účel. Nebo vyzkoušejte klasickou obálkovou metodu. Peníze prostě vložte do obálky s popiskem: vysněná dovolená.

Každý měsíc hned potom, co vám přijde výplata, si odložte částku na dovolenou. Řiďte se příslovím: Sejde z očí, sejde z mysli. Nečekejte na to, co zbude na konci měsíce. Takto přesně víte, kolik peněz smíte utratit. Nepodlehnete impulzivním nákupům a nebudete s těmito penězi počítat.

TIP: Vezměte finanční situaci do svých rukou. V článku: Jak na rodinný rozpočet poradíme, jakými pravidly se řídily naše babičky.

Krok č. 2: Ušetřit se dá i na jídle

Šetřit na jídle neznamená odbývat se malým množstvím nebo nekvalitním jídlem. Trik šetření je v přípravě a plánování. Nikdy nechoďte na nákupy hladoví. Napište si seznam věcí, které musíte koupit. Vyhnete se impulzivním nákupům nepotřebných potravin, které jsou v akci. Místo 5x týdně choďte nakupovat jen 1x týdně. Snížíte tak výše zmíněné riziko ukvapeného nákupu.

Připravujte si do práce svačinky i obědy. Kamarády místo do hospody pozvěte na pivo k vám domů. Další tipy, jak ušetřit za jídlo a v kuchyni najdete v článku: Jak ušetřit po Vánocích: Začněte v kuchyni.

Krok č. 3: Choďte pěšky a využívejte MHD

Jednoduchý trik, jak ušetřit na pohonných hmotách. Začněte chodit pěšky. Poděkuje vám nejenom peněženka, ale i srdce. Tam, kam nedojdete, využijte služeb MHD. Pořiďte si levnější měsíční jízdné a cestujte bez omezení. Jezdíte do práce příliš daleko? Domluvte se s kolegy, kteří bydlí poblíž, že budete jezdit společně. Rozdělíte si náklady, a ještě se poznáte blíž.

Krok č. 4: Omezte své zlozvyky

Vykouříte krabičku denně? Když přestanete kouřit, ušetříte měsíčně minimálně 3000 Kč. Stačí přestat a za půl roku ušetříte 18 000 Kč, aniž byste se více snažili. S alkoholem je to úplně samé. A teď si říkáte, dvě piva k večeři mi přece nevytrhnou trn z paty. A spočítali jste si, kolik za pivo utratíte měsíčně?

Krok č. 5: Zacvičte si doma

Oželte pár měsíců permanentku do fitness centra a začněte cvičit doma. Začněte sportovat efektivně a hlavně bezplatně. Nazujte si tenisky a vyrazte ven objevovat krásná místa v místě bydliště. Nemusíte běhat, i chůze je forma sportu. Udělejte si přestávku v parku s veřejnými stroji na cvičení a dejte si své oblíbené cvičení na břicho tam. Pokud stále trváte na své permanentce do fitness centra, mrkněte na stránky vaší zdravotní pojišťovny, jestli vám alespoň poměrnou část neproplatí v rámci preventivních programů.

Krok č. 6: Prohledejte skříně, naleznete poklady

Udělejte si jednou provždy pořádek ve svých věcech. Projděte si oblečení, knihy, ale i cenný majetek. To, co už nepoužíváte, zkuste prodat na bazaru nebo Aukro.cz, případně na sociálních sítích. Prodejem získáte peníze navíc, uklidíte si a třeba najdete poklady, na které jste dávno zapomněli. U třízení oblečení si sestavte seznam kousků, které byste tento rok potřebovali nakoupit. Seznam pak užijte ve slevových obdobích. Jen tak nakoupíte ve slevách to, co potřebujete.

7 kroků, jak ušetřit na dovolenou

Krok č. 7: Elektřina: Začněte ji využívat efektivně

  • Pokud využíváte bojler, elektrické topení anebo tepelné čerpadlo, můžete mít nárok na dvoutarifní sazbu za elektřinu. Cena za elektřinu se vám pak v průběhu dne mění z vysokého tarifu na nízký. A bude pro vás výhodnější zapínat energeticky náročná zařízení v době nízkého tarifu. Pro bližší informace kontaktujte svého poskytovatele elektřiny.
  • U topení ještě zůstaneme. Ztlumte jej úplně a raději si oblékněte mikinu a tepláky.
  • Televizi vypněte, nepoužívejte ji jako kulisu, když přijde návštěva.
  • K večeru, kdy se koukáte na televizi nebo si čtete, využijte malé lampičky, které poslouží jako dostatečné osvícení.
  • A nezapomeňte si projít náš článek o spotřebě televize.

Kdo šetří, má za tři

Možná vás po čase neustálé počítání a omezování se omrzí. Vypěstovat si nový návyk tak, abychom jej prováděli téměř automaticky, nám průměrně trvá okolo 66 dní. Myslete ale na to, co vás na konci čeká. Vysněná dovolená a překonání sebe samotného.