blogimg

Kolik stojí svatba?

Provident
18 05 2022 09:00

Největší počet svateb proběhl podle Českého statistického úřadu v roce 1939 – 134 582 párů si řeklo ano. Minulý rok to bylo už jen 46 778 zamilovaných dvojic. Sepsali jsme, na kolik vás průměrně vyjde svatební den.

Kolik stojí svatba: Vždy záleží na vašich možnostech

To, na kolik vás vyjde svatba, se odvíjí od 3 základních vstupních parametrů: počet hostů, celé téma svatby a místo konání. Podle svatebního průzkumu z roku 2020 činí průměrná cena svatby v České republice okolo 125 000 Kč. (Svatební průzkum – svatbona.cz)

Nezapomeňte si s partnerem sednou a promluvit si o tom, jak si svatbu představujete. Zamyslete se, kolik jste ochotni nejvíce do svatby investovat. S předem daným rozpočtem si jednoduše vyčleníte jednotlivé částky na svatební položky. Cenu svatby nejvíce ovlivňuje počet hostů. Konečnou cenu určuje i místo, kde se budete chtít oddat. K tomu se asi neobejdete bez prstýnků a svatebního oblečení pro nevěstu i ženicha.

TIP: Ke stanovenému rozpočtu si přidejte rezervu alespoň 10 % z celkové ceny. Svatbu plánujete většinou dlouho dopředu, a tak musíte počítat i s tím, že se v průběhu času může cena za služby zvýšit.

Kolik stojí svatba na:

  • Svatba na úřadě: Za svatbu na úřadě v místě vašeho trvalého bydliště nezaplatíte nic. Musíte dodržet podmínku úřadu a mít svatbu ve stanovený den místního úřadu. Pokud si zvolíte den podle sebe, zaplatíte většinou správní poplatek ve výši 1 000 Kč.
  • Svatba v kostele: Abyste se mohli vzít v kostele, musíte být oba pokřtění. Církev nepožaduje žádný poplatek za svatbu v kostele, ale měli byste přispět podle zvyků alespoň libovolným příspěvkem od 1 000 Kč.
  • Svatba na zámku: Cena za svatbu na zámku se vždy odvíjí od konkrétního místa. Tak třeba za svatbu na návrší na zámku Hluboká zaplatíte 18 000 Kč plus poplatky za služby městského úřadu.
  • Svatba v přírodě: Rozhodli jste se vzít někde na louce, ve stodole vaší babičky? Pak se nezapomeňte dohodnout na matrice v místě vašeho bydliště, aby za vámi přijel oddávající. A počítejte minimálně s poplatkem 1 000 Kč.

TIP: Jak je to v případě, že se chystáte na svatbu jako svatebčan? Poradíme, jak darovat peníze jako svatební dar.

Kolik stojí svatba

Kolik stojí hostina na svatbu

Cenu hostiny ovlivňuje počet hostů. Čím více hostů, tím více zaplatíte. A je to logické, více lidí prostě projí a propije více. U jídla a pití počítejte s částkou minimálně 1 000 Kč na osobu. Chcete výrazně ušetřit na alkoholu? Nabídněte hostům jen pivo a víno, tvrdý alkohol vynechejte. Ušetříte a budete mít větší šanci, že si všichni budou vaši svatbu pamatovat do podrobností.

V této částce není započítaný svatební dort. Jak velký svatební dort budete potřebovat? Jeden kousek na osobu by měl mít okolo 150 g. Je vás 30? Pak budete potřebovat dort o váze 4,5 kg. Cukrářky většinou uvádějí cenu dortu za kilo, průměrná cena se pohybuje okolo 750 Kč za kilo.

Kolik stojí svatba: Na čem se dá ušetřit?

Ušetřit můžete prakticky na všem. Snížená cena se však promítne do času, kterým svatbou vy sami strávíte. Popřemýšlejte proto nad tím, co ponechat na profesionálovi, co můžete udělat sami, a které úkoly svěříte svým blízkým.

9 tipů, na čem na svatbě ušetřit:

  • Ve svatebním oznámení poproste svatebčany, aby vám místo hmotných darů poskytli finanční příspěvek na svatbu. Získáte tak minimálně část peněz zpět, které jste investovali do svatby.
  • U svatebního oznámení ještě zůstaneme. Poproste kreativního sourozence, aby vám připravil jednoduchou grafiku, založte na Facebooku společnou soukromou skupinu a všechny informace vkládejte tam.
  • Svatební obřad naplánujte až po obědě. Odpadne vám starost o to, koho pozvat na svatební oběd, nebudete muset vstávat brzo ráno a místo večeře o 10 chodech připravte švédské stoly.
  • Výzdobu si můžete připravit sami. Využijte přírodní materiály, které najdete v přírodě a do přípravy výzdoby zapojte zručné kamarády.
  • Ušetřete na svatebních šatech. Jenom samotné půjčovné vyjde klidně i 10 000 Kč. Místo toho poproste šikovnou maminku vaší kamarádky, aby vám jednoduché svatební šaty ušila sama. Ženich nepotřebuje nový oblek, na svatbu může jít s oblekem, který už má doma.
  • Dort vám upeče dobrá kamarádka za výhodnější cenu.
  • Na svatební hostinu pozvěte jen ty nejdůležitější z rodiny. Kamarády a širokou rodinu pozvěte až na neformální grilovací party u vás doma.
  • Svatební účes a líčení zvládnete bez vizážistky.
  • Místo profesionálního fotografa poproste svého kolegu z práce, který je vášnivý fotograf.

A co svatební cesta? V článku 7 kroků, jak ušetřit na dovolenou, se dozvíte, co je třeba udělat, abyste mohli vyrazit na vysněnou dovolenou.