blogimg

Peníze jako svatební dar

Provident
25 04 2022 09:00

Podle tradice jsou nejšťastnější dny, které jsou vhodné pro svatební den, úterý a středa. Ať už se chystáte na svatbu kterýkoli den, svatebnímu daru se jako pozvaný asi nevyhnete. Většina novomanželů ocení, když jim místo desáté sady nádobí přispějete finančně.

Jak darovat peníze jako svatební dar?

Blíží se doba, kdy vám bude chodit jedno svatební oznámení za druhým. Podle Českého statistického úřadu se koná nejvíce svateb v období od června až do září. A není se čemu divit, teplé počasí přímo svádí k tomu mít svatbu někde venku. Novomanželé tak mají větší pravděpodobnost, že se jejich svatební den obejde bez deště.

Se svatební pozvánkou v ruce rovnou popřemýšlejte o tom, jestli není lepší darovat peníze. Váš peněžní dar pomůže novomanželům pokrýt náklady na svatbu, případně si z nich koupí opravdu to, co potřebují.

Mohlo by vás zajímat: Poškozená nebo roztržená bankovka: Co s ní?

Kolik peněz je málo a kolik je tak akorát?

Záleží jen na vás, kolik můžete a chcete darovat. Zvažte proto svou finanční situaci a také to, jak moc se s novomanželi znáte. Čím bližší si jste, tím větší částka se obvykle dává. Pokud jste svědek nebo blízký příbuzný, počítejte s vyšší částkou než v případě, že jdete jen na svatbu své kamarádky ze základky.

Svatba není jen o prstýncích, šatech a o výzdobě. Nejvyšší položkou ve svatebním rozpočtu je jídlo, pití a alkohol. Pokud tedy nevíte, kolik dát do obálky peněz, přispějte novomanželům právě na tyto položky. Počítejte zhruba 1 000 Kč na dospělého člověka. Děti do darů zahrnovat nemusíte.

Příklad: Chystáte se s manželem na svatbu svých velkých kamarádů. Jako svatební dar byste měli dát alespoň 2 000 Kč – to je výdaj, který zhruba společně na svatbě projíte a propijete.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli částku, nezapomeňte se vždy podepsat. Jen tak budou novomanželé vědět, od koho peníze jsou a komu mají poslat poděkování.

Peníze jako svatební dar

Jak dát peníze na svatbě?

Na internetu najdete mnoho zajímavých tipů, jak peníze darovat. Někteří svatebčani dají peníze do obálky, jiní chtějí být kreativní. Pokud patříte mezi ty kreativnější, zkuste se inspirovat článkem: Jak vkusně a vtipně darovat peníze.

Dalším zajímavým tipem, jak darovat peníze jako svatební dar, je využít skořápky vlašských oříšků. Jak na to?

  • Zhruba 20 vlašských oříšků opatrně rozpulte a skořápky vyčistěte.
  • Připravte si bankovky a mince. Peníze vložte jen do některých skořápek.
  • Do prázdných skořápek můžete vložit úkoly pro novomanžele.
  • Všechny skořápky zalepte vteřinovým lepidlem.
  • Pomocí zlaté barvy nabarvěte všechny skořápky.
  • Oříšky předejte novomanželům v proutěném košíčku, nebo v malé krabičce.
  • Váš stavební dar se pak postará o večerní zábavu.

Rádi byste přispěli, ale…

Pokud si zrovna nemůžete dovolit darovat peníze novomanželům, zkuste jim nabídnout jinou formu pomoci:

  • Jste cukrářka a vaše dorty si pochvaluje celé okolí? Nabídněte se, že se postaráte o svatební dort.
  • Můžete také pomoci s výzdobou, nebo se můžete stát svatebním taxikářem. Uvidíte, že váš dar v naturáliích ocení ženich i nevěsta.
  • Navrhněte, že na oslavu zajistíte něco z občerstvení.
  • A pokud se cítíte, můžete na sebe vzít břemeno svatebního koordinátora. Postaráte se o to, aby nevěsta a ženich nemuseli ve svůj nejkrásnější den nic řešit.

TIP: Odmítnout prosby malých dětí, které prosí v obchodě o malinkou hračku, je těžké pro každého rodiče. A mnohem horší to je v případě, že se vám zrovna finančně nedaří. Přečtěte si článek: Jak mluvit s dětmi o penězích, když je finanční situace špatná.