www.pixabay.com

Konsolidace půjček: Jak to funguje?

Provident
21 12 2021 10:00

Pohlídat si jednu půjčku je docela jednoduché. Při 5 půjčkách už je docela složité si hlídat jednotlivá data splátek i samotné částky. Řešením může být konsolidace půjček, sloučení všech půjček v jednu. Vysvětlíme, jaké jsou výhody a nevýhody konsolidace.

Co je to konsolidace půjček?

Výraz konsolidace pochází z latiny. Je to sloučenina z výrazů con – dohromady a solidus – pevný, konsolidace tedy doslova znamená upevnění nebo ustálení. Konsolidace půjček nebo úvěrů tak označuje sloučení více půjček do jedné zastřešující. Z 6 splátkových kalendářů, 6 různých úrokových sazeb i délek splatnosti se stane jedna zastřešující půjčka.

Konsolidace je přehlednější i bezpečnější. Vyvarujete se toho, že zapomenete některou splátku zaplatit. Konsolidace půjček je výhodná i v případě, že máte u jednotlivých půjček nevýhodné sazby nebo vysoké poplatky. S konsolidací se můžete dostat na výhodnější úrokovou sazbu, která sníží celkové náklady na úvěr a také pravidelnou měsíční splátku.

Jen si dejte pozor na podmínky konsolidace jednotlivých poskytovatelů a důkladně si projděte i podmínky původních půjček. Někdy se totiž může stát, že si sice snížíte měsíční splátky, ale zároveň prodloužíte dobu splácení a zvýší se vám roční úrok, kvůli kterému se konsolidace ve výsledku výrazně prodraží. Na druhou stranu ulevíte rodinnému rozpočtu v danou chvíli, splácení bude díky rozložení do delšího času únosnější.

Co potřebuji ke sloučení půjček?

Sloučit se dá spotřebitelský úvěr, hypotéka, kreditní karty, ale i kontokorenty (ty jsou obvykle zatížené velmi vysokými úroky a dává smysl je konsolidovat). Pravidla sloučení si nastavuje každý poskytovatel úvěrů podle sebe. Důležitou podmínkou sloučení je váš čistý záznam v registru dlužníků. Pokud jste pravidelně v prodlení se splácením, tak výhodný úrok neočekávejte a zapomeňte i na konsolidaci.

Nezapomeňte, že i konsolidace všech půjček vás neoprostí od splácení. A pokud budete chtít splatit dříve, tak musíte počítat i s poplatky za předčasné splacení. Pro konsolidaci musíte mít minimálně 2 půjčky, horní hranici má každý poskytovatel úvěrů nastavenou jinak. Zároveň je ohraničená také částka: Minimální částka pro konsolidaci je obvykle 10 000 Kč, horní limit bývá 1 000 000 Kč. Maximální doba splácení nesmí být vyšší než 120 měsíců.

Konsolidace půjček

Co umožňuje konsolidace půjček?

Konsolidace vám umožní mít rodinný rozpočet zase pod kontrolou. Jedna společná splátka bude výrazně nižší než součet těch původních. Ušetříte si čas i nervy, které jste strávili ověřováním, kdy a kolik peněz se ve splátce pro jednotlivé půjčky musí zaplatit.

Kvůli konsolidaci nemusíte chodit na pobočku, konsolidaci půjček sjednáte i online. Peníze, které jste díky sloučení všech půjček ušetřili, rovnou odložte stranou. Bezbolestně si vytvoříte finanční polštář, který vytáhne trn z paty v případě nenadálých a neodkladných výdajů.

Konsolidace versus refinancování: Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Konsolidace a refinancování jsou pojmy, které si lidé často pletou. Konsolidace sloučí několik půjček do jedné. Refinancování půjčky nebo úvěru je pouze převedení jedné půjčky od jednoho poskytovatele k druhému. Nejčastěji dochází k refinancování hypotéky. U refinancování dostanete většinou také výhodnější podmínky v podobě nižšího úroku.