blogimg

Nejbohatší lidé světa a jejich "šetřicí návyky"

Provident
09 09 2017 09:00

Chcete se zařadit mezi nejbohatší lidi světa? Pro začátek od nich zkuste odkoukat jejich návyky.

I nejbohatší lidé světa nás mohou naučit, jak efektivně zacházet s penězi a ušetřit. Inspirujte se čtyřmi muži, kteří mají větší majetek, než jaký si kdokoliv z nás dokáže představit. I přesto si ale uvědomují hodnotu peněz a mají návyky, jaké bychom čekali spíše u lidí s průměrnými příjmy.

Bill Gates

I v současnosti nejbohatší člověk světa s majetkem přes 86 miliard amerických dolarů má návyky, které nás můžou překvapit. Zatímco výrazně chudší celebrity se pyšní drahými hodinkami, ty, co nosí na ruce Bill Gates, mají hodnotu asi 10 dolarů, tedy zhruba 250 Kč.

Bill navíc údajně rád myje nádobí ručně bez použití myčky. Každý večer. Pokud to opravdu dělá pravidelně, nejspíš ušetří nějaký ten dolar i na vyúčtování elektřiny.

Warren Buffett

Mezi nejbohatší lidi světa patří i Warren Buffett, známý také jako Věštec z Omahy. Druhý nejbohatší člověk světa má majetek v hodnotě převyšující 75,6 miliardy amerických dolarů. Vlastní společnost Berkshire Hathaway a má 3 děti.

I přes své jmění stále žije v domě, který koupil v roce 1956. „Kdybych měl šest nebo osm domů, můj život by nebyl šťastnější. Spíš mnohem horší. Takže teď mám všechno, co potřebuji.“

Mark Zuckerberg

Nejmladší miliardář se mezi nejbohatší lidi světa řadí s majetkem 56 miliard amerických dolarů. Už ve 23 letech vytvořil sociální síť Facebook, která se pro mnohé stala doslova závislostí.

I přes svůj věk a bohatství nekupuje nejluxusnější auta, ale jezdí v obyčejném pětidveřovém Volkswagenu. Svou manželku Priscillu Chan klidně vezme na večeři do McDonald’s místo drahé restaurace. Oba totiž vnímají hodnotu peněz tak, že díky nim mohou spíše pomáhat ostatním. Slíbili například, že v nadcházejících letech věnují 3 miliardy dolarů na výzkum, který pomůže v boji proti vážným nemocem.

Carlos Slim Helú

Nejbohatší Mexičan a zároveň šestý nejbohatší člověk světa. Má 6 dětí a podniká v oboru telekomunikací. Jeho jmění je v současné době 54,50 miliardy dolarů.

Podobně jako zmíněný Warren Buffett, žije i Carlos Helú ve stejném domě už 40 let. Stále řídí svůj starý Mercedes Benz, rád si vaří doma a oblečení kupuje převážně ve vlastních obchodech.

Závěrem

Pokud si tedy budeme vařit doma, omezíme restaurace, drahé hodinky či auta a oblečení budeme vybírat v levnějších obchodech, možná tak vykročíme správným směrem, abychom se časem zařadili mezi nejbohatší lidi světa :) Za zkoušku to stojí, co myslíte?

Inspirujte se i dalšími články. Hodnotu peněz můžete naučit i své děti kapesným a návyky, jak ušetřit, můžete trénovat už dnes.