blog

Jak vysoké dát dětem kapesné, když je domácí rozpočet napjatý

Provident
23 08 2023 09:00

Návodů na to, jak vysoké dávat dětem kapesné, najdete na internetu spousta. Jen málo z nich se však zabývá tím, kolik korun z domácího rozpočtu „ukousnout“ pro dětské kapesné, pokud vycházíte zcela přesně, a je pro vás obtížné dát každý měsíc nějaké peníze stranou. Pojďme se na to podívat společně.

Kapesné pro děti: Proč ho vyplácet

Spousta rodin se někdy dostane do situace, kdy je každá koruna dobrá. V takovém případě je přirozené, že všechny zbytné výdaje musí počkat. Patří mezi ně i dětské kapesné? Pokud vám dočasně vaše finance skutečně nedovolují vyplácet dětem ani minimální kapesné, musí se děti uskromnit s celou rodinou.

Můžete-li dát dětem alespoň minimální kapesné, zvolte raději tuto cestu. Kapesné totiž neslouží pouze jako přilepšení nebo rozmazlování. Má svou vzdělávací funkci. Dítěti pomáhá:

  • pochopit hodnotu peněz,
  • pochopit rozdíl mezi „potřebuji“ a „chci“,
  • naučit se spořit,
  • naučit se, že se nevyplatí utratit všechno hned,
  • umět si rozvrhnout své výdaje během týdne nebo měsíce.

Věděli jste, že děti, které dostávají kapesné, se stávají finančně vzdělanějšími a stabilnějšími dospělými? Umí lépe vyjít s výplatou, dokážou si spořit a jsou méně ohroženi dluhovými pastmi. Jednoduše řečeno – pokud umožníte dětem dělat malé chyby jen s několika desetikorunami nebo stokorunami, vyhnou se v dospělosti chybám za (sta)tisíce.

TIP: Jak ušetřit peníze aneb přestaňte žít „od výplaty k výplatě“.

Dětské kapesné

Kdy s kapesným u dětí začít?

Rozhodnutí, kdy dětem začít dávat kapesné, je individuální a závisí na několika věcech najednou.

Zohlednit byste měli:

  • zralost dítěte,
  • jeho schopnost chápat peníze,
  • vlastní finanční situaci.

Obecně platí, že rozumět penězům děti začínají až kolem 6–8 let, tedy v době, kdy se ve škole učí počítat. Má proto smysl začít s kapesným až během tohoto období.

Výše kapesného záleží na věku dítěte a vašich možnostech

Určitě vás nepřekvapí, že 8leté dítě by mělo dostávat nižší kapesné než 14letý teenager. Jak ale nastavit správnou výši kapesného? Zejména když v rodině není peněz nazbyt?

S prvními drobnými mincemi mohou nakládat už děti ve školce. 5leté dítě může zkoušet šetřit do prasátka nebo si v obchodě zaplatit svačinku. Pravidelné kapesné by pak mělo přijít s nástupem do první třídy. Nastavte kapesné na 10–20 Kč týdně. Povídejte si spolu o tom, kolik co stojí a proč se vyplácí na některé věci (třeba hračky nebo výlety) šetřit.

S každou další třídou pak přidejte 10 korun týdně. Prvňáček tak bude nakládat se 40–80 Kč měsíčně, druhák dostane 80–120 Kč měsíčně, třeťák 120–160 Kč a takový deváťák bude hospodařit s 320–400 Kč měsíčně. Horní hranice přibližně představuje průměrné kapesné, ta dolní potom minimální kapesné, které má výchovný a vzdělávací účinek.

Pokud je pro vás desetikoruna týdně moc, přidejte každý rok alespoň 5 korun týdně, aby se dítěti s rostoucím věkem, schopnostmi a zkušenosti postupně rozšiřovaly možnosti spořit a rozhodnout si, za co své kapesné utratit. Vy jako rodiče vysvětlujte, dohlížejte, pomáhejte, aby dítě nakládalo s penězi co nejlépe. Zakazujte ale minimálně. Nejlepší učitel je zkušenost, kterou děti musí získat samy.

Co je u kapesného nejdůležitější

Kromě správně nastavené sumy je to také pravidelné vyplácení. Podobně jako vy dostáváte pravidelně výplatu. Cílem je dítě naučit umět si výdaje rozložit na celý měsíc.

Kapesné by se také nemělo podmiňovat dobrými známkami nebo domácími pracemi. Kapesné nevnímejte jako odměnu, ale jako způsob, jak děti naučit rozumně nakládat s penězi

Pozor, peníze na obědy, telefon nebo dopravu se do kapesného nepočítají.

Kapesné a pravidla pro děti, ale i pro vás

Možná vás to překvapí, ale pravidla, která se týkají kapesného, byste měli určit hlavně sami sobě. Aby se vaše děti naučily s penězi hospodařit, měly by od vás dostat jistou volnost a svobodu. Nekontrolujte proto, jak s kapesným nakládají a jestli si ho schovávají do prasátka nebo si za něj kupují věci, co jim dělají radost.

Na co dalšího byste měli myslet?

  • Neříkejte dětem, za co mají kapesné utratit. Chybami se člověk učí a i vaše děti samy přijdou na to, že jakmile kapesné utratí za něco, co bylo možná zbytečné, nebudou mít nějakou dobu peníze a budou muset počkat na další. Podobně jako je tomu v dospělosti u výplaty.
  • Nejdřív dávejte kapesné v hotovosti. Dětský účet v bance se hodí, nicméně je důležité, aby vaše děti hned ze začátku pocítily hodnotu peněz. A to se naučí nejlépe, když budou mít peníze fyzicky v ruce.
  • Mějte na paměti, že právě vy jste tím, kdo je pro vaše děti největším vzorem. Snažte se o to, abyste jim šli příkladem a k penězům se chovali rozvážně, ne impulzivně.

Jak vysoké je průměrné kapesné pro děti v ČR?

Kapesné pro děti od 8 do 11 let

Děti od 8 do 11 let dostávají nejčastěji do 100 Kč měsíčně (29 %) nebo 101–200 Kč měsíčně (37 %).

Kapesné pro děti od 12 do 15 let

Děti od 12 do 15 let dostávají mnohem různorodější částky. S částkou do 200 Kč měsíčně hospodaří 36 % dětí. 17 % dětí nakládá s 201–300 Kč měsíčně, 12 % dětí má k dispozici 301–400 Kč a 35 % z nich dostává 400 a více korun.

TIP: Podívejte se také, jak mluvit s dětmi o penězích, když je finanční situace špatná.

Kapesné pro středoškoláky: Jaký je rozdíl?

Kapesné pro děti a středoškoláky se může lišit v několika ohledech. S postupujícím věkem byste měli kapesné trochu zvyšovat – i náklady na věci, které středoškolák potřebuje, totiž rostou.

U středoškoláků je rozumné zvýšit kapesné na 100–200 Kč týdně. V této fázi je také můžete učit nakládat s penězi trochu tak, aby nad nimi přemýšleli i z dlouhodobého hlediska. Ukaže jim, jak plánujete domácí rozpočet a jak se potýkáte s většími výdaji, nebo jim například vysvětlete, jak fungují různé finanční produkty jako spořicí účty, kreditní karty apod.