Poškozená nebo roztržená bankovka: Co s ní?

Provident
22 02 2022 10:00

Taky jste si párkrát převzali bankovku, která byla natržená, nebo se vám ji povedlo přetrhnout? Nebo se bankovka dostala pod ruce malého umělce a teď nevíte, co s ní? Nezoufejte, poradíme, jak postupovat.

Kde vám vymění poškozené bankovky?

Až do roku 2016 vyměňovala poškozené bankovky pouze Česká národní banka ve svých 4 pobočkách – v Praze, Brně, Hradci Králové a v Ostravě. To už naštěstí neplatí a vy se můžete s výměnou bankovky obrátit na kteroukoli obchodní banku.

Výměna bankovky má svá pravidla. To, jestli vám bankovku vymění, záleží na typu poškození. Ve většině případů vám za poškozenou bankovku vrátí novou bankovku ve stejné nominální hodnotě. V případě velkého poškození ale nedostanete žádnou náhradu, a ještě vám zničenou bankovku zabaví.

Poškození bankovek se dělí do 3 kategorií:

A co obarvená bankovka nebo vypraná bankovka? V těchto případech rozhodnutí banky vždy závisí na rozsahu poškození a posuzuje se tak buď jako běžně poškozené bankovky, nebo nestandardně poškozené bankovky.

TIP: Čeká vás narozeninová oslava vašich nejbližších, chcete jim přispět a nevíte, jak vkusně a vtipně darovat peníze? Víme, jak na to.

Poškozená nebo roztržená bankovka: Co s ní?

Běžně poškozená a opotřebená bankovka

Jde na bankovce vidět, že už nějaká ta léta zažila? Nemusíte se bát, že byste s ní nezaplatili. Běžně pomačkaná nebo lehce natržená bankovka není na odpis a každý obchodník by ji měl převzít. Pokud ji nebude chtít, navštivte nejbližší pobočku jakékoliv banky (musí mít ale hotovostní přepážku, jinak vám moc nepomůžou) a nechejte si ji vyměnit za novou (bez poplatku).

Roztržená bankovka, co s ní?

Podařilo se vám roztrhnout bankovku napůl, a tak jste ji slepili, ale nevíte, co dál? Podle pravidel České národní banky ji musí obchodník (právnická osoba, ne živnostník) převzít, ale nesmí ji dál pustit do oběhu. V praxi se ale stává, že vám ji jen tak někdo nevezme. Zase stačí bankovku odevzdat v kterékoli bance, kde vám ji vymění.

POZOR! Roztržená bankovka se musí skládat maximálně ze dvou částí. Pokud se vaše štěně nebo dítě dostalo k tisícovce a roztrhalo ji na několik kousků, spadá pod kategorii: nestandardně poškozená bankovka. Česká národní banka ji od vás (nebo od obchodní banky) zadrží pravděpodobně bez náhrady.

Nestandardně poškozené bankovky

Ohořelá nebo zetlelá bankovka jsou bankovky, které jsou tak poškozené, že nejde ověřit jejich pravost. Takovou bankovku vám na počkání v žádné běžné bance nevymění. Musí ji posoudit Česká národní banka, která rozhodne, jestli vám náleží náhrada. Spolu s bankovkou vyplníte žádost o náhradu poškozené bankovky. To vše odevzdáte buď na pobočce ČNB nebo v obchodní bance, která dokument a bankovku předá.

Pokud došlo k poškození během živelné pohromy, nešťastnou náhodou, nebo jste se stali obětí trestného činu, bývá v takových případech ČNB shovívavější.

Výměna poškozené bankovky v 5 krocích

  • Vezměte si sebou poškozenou bankovku a nezapomeňte na občanský průkaz.
  • Ověřte si, že má banka, do které jdete bankovku vyměnit, hotovostní přepážku.
  • Na počkání vám vymění bankovky z kategorie: opotřebené oběhem a běžné poškozené.
  • Nestandardně poškozenou bankovku si převezmou a vy společně vyplníte žádost o náhradu poškozené bankovky.
  • Česká národní banka má 30 dní (od dne, kdy vaši bankovku a žádost obdrží) na to, aby se vyjádřila.
  • Případnou náhradu dostanete na číslo účtu, který jste uvedli v žádosti.

Víte, že jste si mohli v roce 2019 pořídit speciální bankovku s Karlem Gottem? Víme, jak vypadala a kolik stála.