blogimg

Půjčka v době covidové

Provident
03 03 2021 10:00

Přemýšlíte o půjčce, ale máte obavy z toho, zda v době covidové zvládnete splácet? Potom jste na tom stejně jako 36 % Čechů, na jejichž finance měla v posledních měsících pandemická situace nepříznivý dopad. Podívejte se, na co si během pandemie nepůjčovat a jak zmírnit riziko, že svou půjčku nezvládnete splácet.

Posledních 12 měsíců

Jak jsou na tom Češi se svými financemi a půjčkami během pandemie covidu? Celých 36 % uvedlo, že se jejich finanční situace během posledních měsíců zhoršila. Pro 56 % respondentů zůstává situace stejná, jen 5 % lidí je na tom finančně lépe než před rokem. Podobná jsou i očekávání do budoucnosti – 42 % lidí předpokládá, že se v následujících měsících jejich finanční situace zhorší.

Přibližně každý třetí Čech pak situaci řeší půjčkou od banky nebo nebankovní instituce.

Půjčky během pandemie: Na co si Češi půjčují

Podle průzkumů si v posledních měsících přes 50 % lidí vzalo půjčku kvůli náhlým nepředvídatelným výdajům, které bylo třeba neprodleně uhradit. K nejčastějším důvodům patřily také opravy a rekonstrukce domácnosti. V necelých 40 % případů pak lidé žádali o půjčku kvůli nákupu spotřebičů, elektroniky nebo nového nábytku.

Za pozornost však stojí ještě jeden důvod, nedostatek peněz na běžné nákupy a výdaje. Ten v současnosti vede k půjčce přibližně jednu pětinu dotázaných. Ještě před pár měsíci byla toto čísla poloviční.

Půjčky v době covidové

Půjčka jako poslední řešení. Jaké jsou další varianty?

Přitom právě půjčka na běžné nákupy a další výdaje domácnosti představuje rizikové půjčování. Nezřídka končí v dluhové pasti, ze které je těžké se dostat. Podobně jako půjčka na dárky nebo dovolenou. Půjčka však nepředstavuje jedinou možnost, jak se vyrovnat s dočasnou horší finanční situací. Podívejte se, jakými dalšími způsoby řeší nedostatek financí kvůli pandemii covidu naši klienti:

  • Nakupují zboží ve slevách (47 %)
  • Vyhýbají se nákupům, které nejsou nezbytné (36 %)
  • Omezili objednávání jídla v restauracích, více vaří doma (27 %)
  • Zařídili si skromnější Vánoce (27 %)
  • Začali spořit (21 %)
  • Vybrali část úspor (21 %)

TIP: Podívejte se, jak začít spořit i s minimálními příjmy. Dali jsme pro vás dohromady návod, který funguje.

Pojištění půjčky jako účinná pomoc při nemoci, úrazu nebo ztrátě zaměstnání

Pokud jste si vše důkladně spočítali a víte, že půjčku opravdu potřebujete, obraťte se na spolehlivého poskytovatele. V článku Půjčka bez registru a doložení příjmů: Víme, v čem je háček najdete tři základní body, podle kterých poznáte důvěryhodného poskytovatele půjček. To je totiž první krok k tomu, abyste nepřecenili své finanční možnosti a půjčili si bezpečně jen tolik, kolik zvládnete splácet.

Další záchrannou pojistku pak představuje Pojištění půjčky. Krýt záda vám bude v případě nemoci i ztráty zaměstnání – což se hodí nejen v době covidové. Například u Providentu za něj měsíčně zaplatíte méně než za jedno obědové menu v restauraci. A to za klidnější spánek stojí. Více informací najdete v článku Pojištění k půjčce: Proč je dobré ho mít.