blog

Spotřeba žárovek: Jak ušetřit za světlo?

Provident
16 11 2022 10:30

Svítíte doma i několik hodin denně? A víte, že při tom můžete ušetřit i nějakou tu korunu navíc? Povíme vám jak. Ať neprosvítíte víc, než je třeba.

Klasická žárovka vs. LED žárovka

Víte, jakými žárovkami doma svítíte? Je to důležitá informace, právě podle typu žárovky totiž nejlépe odhadnete, kolik vás její svícení stojí. Každá z nich má navíc docela jiné vlastnosti.

LED žárovky jsou oproti obyčejným žárovkám dražší, ale daleko úspornější. Za LED žárovku si připlatíte zhruba o 60–100 Kč víc, ovšem zatímco klasická žárovka vydrží okolo 1000 hodin, LED žárovka vám bude svítit zhruba 20 000–50 000 hodin.

žárovky

Spotřeba klasické žárovky za hodinu

Standardně spotřebuje klasická žárovka za hodinu 60 W (wattů). A protože se cena za elektřinu uvádí v kWh (kilowatthodinách), musíme těchto 60 W převést na 0,06 kW (kilowattů).

Číslo poté vynásobíme cenou elektřiny za 1 kWh. Ta se u různých dodavatelů liší, například společnost ji momentálně v roce 2022 prodává za 6,979 Kč.

Pokud výsledné číslo vynásobíme počtem hodin, během nichž žárovkou svítíme (např. 3 hodiny denně), vyjde nám, že za světlo zaplatíme 1,25 Kč. Což je sice na první pohled nízké číslo, jestliže ale takto budeme svítit každý den po celý rok, vyjde nás svícení jednou žárovkou ročně zhruba na 452 Kč.

Spotřeba LED žárovky za hodinu

Mezi LED žárovkami najdete i takové, které za hodinu spotřebují pouze 9 W. Při stejných propočtech nám pak vyjde, že pokud bude svítit 3 hodiny denně celý rok, bude nás to stát pouhých 68 Kč. To je téměř o 400 Kč méně.

Představte si, jaký rozdíl by pak nastal, kdybyste do propočtů zahrnuli i to, kolika žárovkami doma denně svítíte.

Je lepší neustále svítit, nebo zhasnout a pak znovu rozsvítit? 

Častá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Jestliže necháme v pokoji rozsvíceno, žárovka bude elektřinu stále spotřebovávat. Pokud zhasneme a krátce na to opět rozsvítíme, může se žárovka (obzvlášť LED žárovka) tímto krokem opotřebovávat. Co tedy dělat?

Záleží na tom, jak dlouho zůstane zhasnuto. Rychlé cykly zapnutí a vypnutí LED žárovce ubližují, cykly delší, než je 1 minuta, už ale tak hrozné nejsou. Je proto lepší, když v rozsvíceném pokoji zhasnete, i když ho opustíte třeba jen na pár minut.

TIP: Víte, kolik vás stojí provoz dalších domácích spotřebičů? Vyzkoušejte naši online kalkulačku, kde vám spotřebu domácích spotřebičů pomůžeme spočítat. Ať víte, kde šetřit.

5 rad, díky kterým ušetříte za svícení ještě dnes

  1. Začněte svítit LED žárovkami. Hlavně v místnostech, kde svítíte přes den více, se vám i přes svou cenu opravdu vyplatí.
  2. Naučte se zhasínat, kdykoliv z místnosti odcházíte. Jde o častý zlozvyk, a když ho odbouráte, ušetříte zase pár korun navíc.
  3. Udržujte žárovky čisté. Sem tam je přejeďte hadříkem a utřete z nich špínu a prach. Prodlouží to jejich životnost.
  4. Přesuňte lampy do koutů. Díky tomu se bude světlo odrážet od zdí a nebudete muset svítit i stropními svítidly.
  5. Využívejte víc denního světla. Závěsy, záclony, ale i zbytečné harampádí na pracovním stole. To všechno vám přes den ubírá světlo, které byste v pracovně nebo dětském pokoji potřebovali. Odhrňte je, ukliďte je a rozsviťte, až se bez toho opravdu neobejdete. 

Ušetřete v domácnosti i jinde. Přečtěte si náš článek o spotřebě počítače a notebooku a půjde vám to raz dva.