blog

Spotřeba počítače a notebooku: Tipy, jak ji ušetřit

Provident
08 11 2022 10:30

Sedáváte u počítače skoro po celý den? Ať už studujete, nebo pracujete, poradíme vám, jak ho používat, abyste aspoň trochu ušetřili za elektřinu, kterou spotřebuje.

Na čem spotřeba notebooku a počítače závisí?

Spotřebu notebooku i počítače ovlivňuje hned několik věcí najednou. Doba, po jakou přístroj používáte, ale i taky typ činnosti, kterou na něm děláte. Například prohlížení webových stránek vyžaduje elektřiny daleko méně než hraní her.

Kromě toho jsou zde i faktory, které neovlivníte. Spotřeba se totiž odvíjí taky od toho, jakou má počítač grafickou kartu, síťovou kartu nebo třeba ventilátory. Dobrou zprávou však je, že z hlediska spotřeby nepatří notebook ani počítač mezi ty nejnáročnější spotřebiče.

Jaká je spotřeba notebooku a počítače za hodinu?

To, jak moc elektřiny bude pračka spotřebovávat, už určuje energetický štítek. Jestli tedy máte doma pračku, která si elektřiny bere víc než dost, nebude to se snížením spotřeby tak jednoduché. Rozhodně ale neprohloupíte, když se budete řídit následujícími radami:

Notebook: Průměrný laptop spotřebuje během hodiny nenáročného používání, jako je například psaní textu, asi 0,03 kWh elektřiny.

Stolní počítač: Průměrný počítač určený pro běžnou práci spotřebuje zhruba 0,15 kWh elektřiny za hodinu.

Abyste vypočítali, kolik toho denně za používání jednoho z těchto přístrojů zaplatíte, musíte vynásobit počet hodin používání cenou elektřiny, kterou za kWh aktuálně platíte. Využít taky můžete naši online kalkulačku.

Rady, jak spotřebu notebooku a počítače snížit

Přestože spotřebu notebooku a počítače ovlivňuje především jejich konfigurace a technické parametry, existuje pár vychytávek, díky kterým zvládnete na obou přístrojích pracovat úsporněji:

1. Naučte se notebook i počítač vypínat 

Máte ve zvyku nechat notebook či počítač běžet i ve chvílích, kdy ho vůbec nepoužíváte? Raději vždy vyhodnoťte, jestli by nebylo lepší přístroj vypnout. I když je totiž v režimu spánku (nebo hibernace), nějakou elektřinu stále spotřebovává.

Vypínání a zapínání počítače si však elektřinu žádá také, proto ho vypínejte především ve chvílích, kdy víte, že u něj už v daný den nebudete sedět. Pokud se od počítače odejdete na obědvat nebo se od něj kamkoliv jinam vzdálíte na méně než hodinu, režim spánku je vhodnější.

Spotřeba notebooku

2. Snižte jas obrazovky

Čím vyšší jas, tím víc elektřiny monitor nebo obrazovka notebooku potřebují. Pokud používáte stolní počítač, můžete snížit jas monitoru přímo pomocí jeho tlačítek. U notebooku snížíte jas jednoduše v nastavení počítače.

TIP: Kolonka pro nastavení jasu bývá označená malou ikonou svítícího slunce nebo žárovky.

3. Zavírejte programy, které nepoužíváte

Se spoustou otevřených oken a programů dáváte počítači zabrat – a to si žádá další přísun energie v podobě elektřiny. Mějte proto ve zvyku zavírat programy, které vám jen zbytečně běží na pozadí.

4. Vypněte spořič obrazovky

Kdysi byly v módě, dneska už jsou docela zbytečné. A hlavně – udržují monitor v pozoru, i když by si mohl spíš odpočinout. Spořiče obrazovky jsou sice malá drobnost, jejich zrušením však zajistíte, že nebude monitor či obrazovka svítit nazmar. Spořič vypnete opět v nastavení počítače.

5. Nastavte si úsporné napájení

Ať už používáte notebook, nebo stolní počítač, na obou přístrojích určitě máte v nastavení možnost upravit si režim napájení. Ten se dá nastavit tak, aby na úkor rychlosti počítače šetřil energií (v případě notebooků je zároveň šetrnější k jeho baterii). Počítači v takovém módu se sice většinou automaticky sníží jas a přístroj se lehce zpomalí, na běžné, nenáročné užívání by to ale nemělo mít velký vliv.

Notebook je celkově úspornější

Stojíte před rozhodnutím, jestli si pořídit stolní počítač, nebo notebook? Zvolte raději notebook. Bývá až 4x úspornější než běžný počítač, nemluvě o tom, že je většinou levnější a praktičtější. Třeba pokud studujete nebo pracujete z domova.

Rádi byste za elektřinu ušetřili i u jiných spotřebičů? Poradíme vám, jak ušetřit za spotřebu pračky a sušičky.