blog

Cestujte levně – 12 tipů na levnou dovolenou

Provident
03 06 2019 09:00

Cestování je pro mnohé vášní, pro jiné relax a odpočinek. Cestujte levně a ušetřete peníze třeba na místní kuchyni a na zážitky díky několika důležitým tipům.

Cestujte levně díky důkladné přípravě už před dovolenou. Půjčka od Providentu Vám umožní pokrýt výdaje navíc, ale proč neušetřit? Vyhledat levné zájezdy a tipy na levné letenky vám ušetří nemalé peníze, které můžete lépe využít na užívání si během dovolené. Pokud si podle našich rad vše zařídíte už z domova, nebudete nemile překvapeni v destinaci a ušetříte peníze za neočekávané situace.

Let

  • Ceny letů závisí na zvoleném měsíci, dni a dokonce i času cesty. Porovnávače jako je Skyscanner vám porovnají všechny časy, takže si snadno můžete zvolit ten nejvhodnější za nejnižší cenu. Výhodné bývá i vyhnout se víkendům. Let třeba od úterý do úterý může změnit cenu dost výrazně.
  • Nejen levné zájezdy, ale i tipy na levné letenky vyhledává a nabízí už mnoho serverů, jako např. Cestuj levně na adrese www.cestujlevne.com. Můžete tak najít nejen levné zájezdy, ale také inspiraci.
  • Říká se, že čas jsou peníze. Pokud ovšem v tomto případě řešíme více peníze než čas, je vhodnější volit lety s přestupem, namísto přímých. I to snadno zjistíte na porovnávačích letů.

Připravte se předem

  • Levné jsou zejména super last minute zájezdy, tedy zájezdy, které koupíte chvíli před odletem. Kdo je tedy časově flexibilní, může ušetřit velké peníze.
  • Pokud je to možné, snažte se cestovat mimo sezónu. Cestovat na Vánoce nebo o letních prázdninách je dražší dovolená, než v jiných měsících. Co třeba září? Děti už jsou ve školách, ve spoustě destinacích je stále příjemné počasí a turistů ubývá.
  • Vezměte si svačinu na palubu. Určitě nechceme radit, abyste cestovali s kufrem plným řízků a konzerv, ale minimálně do letadla si raději vezměte svačinu s sebou. Zejména při krátkých letech jídlo v ceně není a koupit si bagetu za pětinásobek běžné ceny vám náklady zrovna neušetří. Každá koruna se počítá, že?
  • Zavazadlo si zvažte už doma. Váhové limity zavazadel jsou vždy předem stanoveny. Přetížené zavazadlo pak stojí nemalý poplatek. Proto je lepší váhu zkontrolovat už doma, ať na letišti nemusíte půl kufru oblékat na sebe :)

Ubytování

  • Vyzkoušeli jste už bydlení u místních doma? V posledních letech se doslova roztrhl pytel s nabídkami na volné pokoje u místních lidí. Výhodou je, že vám vaši hostitelé mohou i poradit s místní dopravou, na které ušetříte další finance.
  • Stránky jako AirBnB jsou v současnosti velice využívanou možností ubytování. Uspořená cena v porovnání s bydlením v hotelu se bude hodit třeba na ochutnání specialit dané země.
  • Levnější než hotely bývají i hostely. Dvoulůžkové pokoje nesnižují cenu tak výrazně jako třeba pokoje pro 8 lidí, ale zde záleží už na ochotě obětovat soukromí a hlídat si osobní věci. V některých destinacích to může být zážitek navíc, v jiných je lepší si připlatit. Vše je tedy na zvážení.

V destinaci

  • Cestujte veřejnou dopravou, ne taxíky. Najděte si na různých internetových diskuzích rady, jak se do destinace dostat. Jet správným autobusem trvá o něco déle, než taxíkem, ovšem cena dopravy je několikanásobně nižší.Bez mobilního telefonu to dnes už moc nejde. Stáhněte si offline mapy, které vám ušetří mnoho starostí a často i peněz, protože nebudete potřebovat taxi, pokud hledané místo nebude příliš daleko. Cestujte levně i po městě.
  • Jezte jako místní. Luxusní restaurace v centru města nebo poblíž turistické atrakce lákají. Ceny pokrmů už většinou méně. Najděte si menší podnik, kde jedí místní. Ochutnáte tak místní kuchyni za menší peníze a zažijete atmosféru dané země a obyvatel. Jídlo na ulici, neboli street food, bývá lahůdkou, kterou vyzkoušet musíte.
  • Směnit peníze na místě bývá mnohdy výhodnější než výběr z bankomatu. Vždy je ovšem potřeba vše přepočítat. Směnárny na letišti málokdy nabízí výhodné kurzy, na druhou stranu výběr z bankomatu může stát další poplatky a bankovní kurz v závislosti na bance, kterou využijete. Zde tedy není jednoznačná rada, jelikož záleží na destinaci i vaší bance. Vždy ovšem doporučujeme mít alespoň část peněz v hotovosti už při příletu do destinace a důkladně počítat a porovnávat kurzy směnáren a banky. Levná dovolená záleží i na zbytečně utracených penězích.

 

Přečtěte také článek o největších zajímavostech ze zemí, ve kterých působí Provident, s nabídkou nebankovních půjček i půjček zdarma.