blog

Náklady na home office: Co vám proplatí zaměstnavatel?

Provident
27 04 2021 09:00

Dokud si berete home office jen jednou za čas, nejspíš vám to ani nepřijde. Dlouhodobá, pravidelná práce z domova se ale může podepsat na vašem domácím rozpočtu. Všechno něco stojí, a tak jsme za vás zjišťovali, jak je to na home office se stravenkami a s proplácením dalších nákladů.

Zdálo by se, že ve srovnání s každodenním dojížděním do kanceláře je home office jednoznačně ta levnější varianta. Hlavně kvůli tomu, že je mnohem snazší představit si úspory: neproježděné pohonné hmoty a jízdenky na MHD, ušetřené peníze za pauzy v kavárně, nižší nároky na šatník a kosmetiku...

Během jarního lockdownu pracovalo z domova 14 % zaměstnanců

Z dat projektu Život během pandemie vyplývá, že koronavirus poslal pracovat domů zejména lidi z velkých měst, a to primárně v oborech IT a finance. Zatímco např. v únoru 2021 mělo plný home office 14 % pracovníků, „ajťáků“ pracovalo výhradně doma dokonce 51 %.

Extra náklady na pravidelný home office také existují, jen se hůř vyčíslují. Za zmínku stojí rychlejší opotřebení domácí kanceláře, počítačů a dalšího hardwaru (pokud doma nepoužíváte služební). A také vyšší spotřeba energií: elektřina pohánějící počítač nebo kuchyňské spotřebiče, když si vaříte sami oběd. Topení v zimě, klimatizace v létě, voda na mytí a splachování atd.

Dokud se home office bral jako žádaný zaměstnanecký benefit, tyto výdaje se moc neřešily. S nástupem koronavirové pandemie se ale karta obrátila, z privilegia se stala povinnost a o nákladech práce z domova se konečně začalo mluvit nahlas.

Na home office o stravenky nepřijdete, na překážkách a v karanténě ano

U stravenek je situace jasně daná. Zjednodušeně řečeno, nárok na stravenky máte, pokud pracujete. Nezáleží přitom, jestli jste na home officu dobrovolně nebo povinně, jestli se přitom nacházíte v místě svého bydliště, v kavárně nebo třeba v houpací síti před chatou. Můžete s nimi počítat i za situace, kdy vás zaměstnavatel převede na jinou práci, než děláte běžně.

Home office

Něco jiného je to v případě, že máte nařízenou dovolenou, neplacené volno nebo jste doma z důvodu překážek v práci na straně zaměstnavatele. Tehdy na stravenky nárok nemáte. Stejně tak, pokud nepracujete kvůli nařízené karanténě či pracovní neschopnosti nebo když čerpáte nárok na ošetřovné dítěte.

Zaměstnavatel má povinnost náklady na home office proplácet, vždy záleží na dohodě

Názor ministerstva práce a sociálních věcí je jednoznačný: zaměstnavatel má povinnost uhradit náklady, které vám prokazatelně vzniknou při výkonu práce, ať už v kanceláři nebo doma. V praxi ovšem dostanete proplaceno jen to, na čem se domluvíte se svými nadřízenými nebo HR oddělením.

Zaběhnutým standardem je vybavit zaměstnance služebními počítači, monitory a mobily s firemním mobilním tarifem a dostatečnou zásobou dat. Zvýšené náklady na provoz domácnosti (podle odhadů dodavatelů energií desetikoruny denně) se sice mohou hradit denním paušálem, v Česku to ale zatím není běžné.

TIP: Pokud na home officu finančně „nestíháte“ a potřebujete rezervu, zkuste online půjčku Creditea. Na základě žádosti vám schválíme maximální částku, kterou můžete převést na svůj účet. Čerpat jakoukoli libovolnou částku až do výše tohoto limitu můžete i opakovaně. Úrok se platí jen za peníze, které právě čerpáte. Půjčka je zcela bez poplatků.

I když se za poslední rok fenomén home office v Česku raketově rozšířil, v zákoníku práce se změny zatím nechystají. Jinými slovy: pravidla pro práci z domova i nadále zůstávají v rukou zaměstnavatelů. Je tedy na vás, abyste se v práci domluvili s nadřízeným nebo HR oddělením na konkrétních podmínkách, nejlépe v písemné podobě jako součást vaší pracovní smlouvy.

Přečtěte si také, jak vám česká přísloví pomůžou vyvarovat se finančních přešlapů. A zjistěte, jak je to s půjčkami v době covidové.