blogimg

Půjčky a přísloví: Jak pomůže lidová moudrost?

Provident
17 03 2021 10:00

„Komu není rady, tomu není pomoci,“ říká lidová moudrost. Abychom vám pomohli se vyvarovat případným chybám při sjednávání a splácení půjčky, dali jsme pro vás dohromady několik českých přísloví, kterými je dobré se řídit i dnes.

Dvakrát měř, jednou řež aneb Přečtěte si důkladně smlouvu o půjčce

Podle průzkumu z roku 2018 si celá jedna třetina klientů před podpisem pročítá smlouvu o půjčce jen něco okolo 5 minut. Povědomí lidí o tom, jak nesmírně důležité je smlouvu důkladně prostudovat a seznámit se se všemi podmínkami, je každým rokem vyšší. Nicméně i tak stojí za to si připomenout, že podepsat něco, čemu nerozumíme, je nejkratší cestou k budoucím problémům.

Ve smlouvě se zaměřte především na:

  • sankce, které hrozí, pokud přestanete splácet,
  • způsob řešení případného sporu mezi vámi a věřitelem (zda ho bude řešit soud, nebo soukromá společnost),
  • poplatky, úroky a RPSN,
  • informace psané malými písmeny.

TIP: Půjčka jako jediné řešení? Existují i další. Co dělat, když je finanční situace nepříznivá, najdete v článku Půjčka v době covidové.

Půjčky a přísloví

Hlad má velké oči: Nepůjčujte si víc, než skutečně potřebujete

Spousta klientů má tendenci půjčit si o něco větší sumu, než nezbytně potřebuje. Někteří myslí na zadní vrátka a finanční rezervu, jiní chtějí sobě a své rodině dopřát něco navíc. V každém případě se nejedná o chytrou finanční strategii a takový přístup by v budoucnu mohl negativně ovlivnit celý rodinný rozpočet.

Finanční rezerva: Spolehněte se na půjčku online

Pokud si chcete zřídit finanční rezervu, zvolte půjčku, která je k tomu určena. Například u nás v Providentu je to online půjčka Creditea. Na základě žádosti vám schválíme maximální částku, kterou můžete převézt na svůj účet. Čerpat jakoukoli libovolnou částku až do výše tohoto limitu můžete i opakovaně. Úrok se platí jen za peníze, které právě čerpáte. Půjčka je zcela bez poplatků.

V březnu navíc můžete využít bezúročného období 30 dní od podpisu smlouvy. Půjčku tak budete mít úplně zdarma!

Platí tu také staré známé: Kdo šetří, má za tři! Chcete-li sobě nebo dětem udělat radost, raději na zážitek, elektroniku nebo jiný sen společně šetřete. To platí zejména pro věci, jejichž životnost je kratší než doba splácení půjčky. Šetřit se přitom dá i z velice malého příjmu. V článku Jak ušetřit peníze aneb přestaňte žít „od výplaty k výplatě“ najdete, jak na to.

Vytloukat klín klínem: Zakažte si půjčky na půjčku

Existuje spousta možností, co dělat, pokud se dostanete do tíživé finanční situace, která vám zabrání pravidelně splácet. Řešením však rozhodně není půjčovat si další a další peníze. Dříve či později se dostanete do problémů, které pravděpodobně skončí exekucí. Proto hned na začátku zvolte jiné řešení, i kdyby mělo být nepříjemné: omezte na minimum své výdaje, najděte si brigádu, požádejte o pomoc rodinu…

TIP: Sepsali jsme pro vás návod, jak dostat finance pod kontrolu, když vám přerostou přes hlavu.

Líná huba – holé neštěstí: Při problémech komunikujte

To platí při zřizování půjčky i po celou dobu jejího splácení. Nerozumíte něčemu ve smlouvě? Zeptejte se. Přijde vám něco podezřelé? Promluvte si o tom s poskytovatelem, zajímejte se o názor dalších zákazníků na internetu. Překvapily vás tento měsíc nečekané výdaje a nedostává se vám na splátku? Zavolejte okamžitě poskytovateli a hledejte řešení. Zkrátka nebojte se promluvit. Uleví se vám a vyhnete se možným potížím.

Pokud čerpáte Půjčku Provident s balíčkem Plus, můžete počítat s pomocí a poradenstvím od svého osobního finančního asistenta. A to nejen při sjednávání půjčky, ale také po celou dobu jejího splácení. Obrátit se na něj samozřejmě můžete právě i v případě problémů se splácením. Řešení pak najdete společně.