blogimg

Půjčka na Vánoce, ano, či ne?

Provident
22 11 2021 10:00

Podle průzkumu výzkumné agentury Instant research plánuje v roce 2021 úspornější Vánoce až 68 % Čechů. Zatímco v roce 2020 jsme se moc neomezovali, tyto Vánoce už budou skromnější. Rostoucí inflace, strach z nejisté budoucnosti, pandemie. A právě proto o vánoční půjčce uvažuje 7 % Čechů.

Vánoční půjčka, strašák všech finančních expertů?

Půjčka na Vánoce nepatří mezi transakce, za které vás finanční poradce pochválí. Staré dobré pravidlo zdravých financí totiž radí: Doba splácení by nikdy neměla překročit dobu životnosti produktu nebo služby, na kterou jste si půjčku brali. A většina půjček na dárky toto pravidlo prostě nesplňuje.

Půjčka na Vánoce, kdy ano?

Vzít si výhodnou půjčku na Vánoce se vyplatí v těchto případech:

  • Když je vánoční půjčka investicí do vzdělání – nový notebook, jazykový kurz
  • Když je vánoční půjčka využita na rekonstrukci bytu – nadělíte manželce pod stromeček novou kuchyni a zvýšíte tím tržní hodnotu svého bydlení
  • Když je vánoční půjčka investicí do zdraví – darujte pod stromeček třeba příspěvek na nový úsměv v podobě zubních implantátů
  • Když je vánoční půjčka použita na koupi nového spotřebiče – tady často vytáhne trn z paty půjčka do výplaty

Půjčka na Vánoce, kdy rozhodně ne?

  • Na drahý nejnovější telefon, pokud mají děti rok telefon od minulých Vánoc
  • Nepůjčujte si na spotřební elektroniku obecně, u které není hlavní důvod, že dosloužila, ale že je k mání nový model
  • Na luxusní jídlo, které sníte během svátků
  • Vánoční dovolenou, kterou pak budete celý rok splácet

Na čem se dá o Vánocích ušetřit?

Naplánujte si, kolik financí jste schopni na Vánoce utratit a stanovte si s blízkými cenový limit vánočních dárků. Jen tak vás nic nepřekvapí. Domluvte se s rodinou a připravte slavnostní večeři společně a složte se i na nákup. Nekupujte zbytečně drahé exotické ovoce, které nikdo nesní a slouží jen jako ozdoba vánočního stolu.

Jak ušetřit na vánočním stromečku?

Zaměřte se na ozdoby. Pěkné stužky, domácí perníčky a sušená kolečka pomerančů udělají mnohem větší parádu než předražené kýčovité ozdoby. Do výroby takových vánočních ozdob zapojíte i děti a budete mít originální ozdoby, které vám bude každý závidět.

Ani vánoční stromeček nemusíte kupovat každý rok. Jestli trváte na živém vánočním stromku, poohlédněte se po takzvaných prořezávkách. Jde o mladé smrčky, které se musely pokácet, aby měly ostatní stromky v lese dostatek prostoru k růstu. Cena takového smrčku do výšky 1,5 metru se pohybuje okolo 200 Kč.

Momentálně je moderní mít vánoční stromeček v květináči, který s vámi bydlí po celý rok. Řeč je o jediném exotickém jehličnanu, kterému nevadí teplo. Jmenuje se Araucarie neboli Blahočet ztepilý (naše babičky mu říkají jednoduše pokojová jedle) a seženete jej v každém dobře zásobeném květinářství nebo v obchodním domě IKEA. Takový stromeček vydrží roky a na Vánoce jej stačí jen ozdobit.

Co takhle vyrobený vánoční stromeček? Pokud jste zručnější a chcete si svůj vánoční stromeček vyrobit, poohlédněte se po inspiraci na Pinterestu. Fantazii se meze nekladou, můžete mít vánoční stromek z dřevěných desek, z větviček, z populárních palet, a dokonce i ze šišek. A výhody? Je ekologický a vydrží vám navěky.

Půjčka na Vánoce, ano, či ne?

Ručně dělaný dárek potěší

Domácí sůl do koupele, šumivé bomby jako z drogerie. To je domácí kosmetika, kterou jednoduše připravíte doma. A pokud si věříte, zkuste se vrhnout na výrobu dekorativní kosmetiky. Recept na domácí sůl do koupele jsme pro vás sepsali už v dřívějším článku: 10 věcí, které si můžete sami doma vyrobit.

Jedlé dárky, na kterých si smlsne kolegyně i váš manžel

Kapitola sama pro sebe. Od jednoduché přípravy domácího hermelínu přes čokoládové pralinky až po karamelový likér. A co rovnou poskládat dárkový koš z domácích produktů, které jste doma připravili?

Nezapomeňte na to, že jíme i očima. Každý jedlý dárek hezky zabalte, přidejte datum spotřeby a případně i způsob konzumace.

TIP: Chcete nadělit pod stromečkem spíše peníze? Přečtěte si, jak vkusně a vtipně darovat peníze.

Vánoce jsou svátky pohody a lásky

Ať už se bez vánoční půjčky obejdete, nebo ne, nezapomeňte na to, že jsou Vánoce o tom, si být nablízku s těmi, které milujete. Tak odložte stres za dveřmi a užijte si svátky klidu a míru.