blogimg

Jak se naučit finanční gramotnosti?

Provident
11 07 2024 09:00

Podle posledního průzkumu ČBA z roku 2023 si tři čtvrtiny Čechů myslí, že mají dostatečné znalosti o financích. Otázka však ale je, jak je tomu v realitě. Pokud máte pocit, že máte v oblasti finanční značné rezervy, jste tady správně. Naučit se finanční gramotnosti zvládnou malé děti, náctiletí, ale i dospělí – nikdy není pozdě.

Tento článek vznikl ve spolupráci s neziskovou organizací Neviditelní, která upozorňuje na ohrožené skupiny v naší společnosti. V červnu 2024 představila skupinu Neviditelných, která nese název Mladí dospělí na odchodu z dětského domova. Jde o děti, které vyrůstaly v prostředí děcáku a aktuálně čelí důležitému životnímu kroku – musí se postavit na vlastní nohy.

Tyto děti z dětských domovů mívají často problém právě s finanční gramotností – a navíc z domova odcházejí téměř bez peněz. Nemají podporu rodiny, která by je alespoň do začátku finančně zabezpečila a mohou tak velmi rychle sklouznout do problémů. Projekt Neviditelní jim předává praktické tipy, jak tento přechod zvládnout a konkrétní organizace, které jim mohou pomoci.

Co to vlastně je finanční gramotnost?

Neexistuje přesná definice toho, co to je finanční gramotnost. Můžeme si ji ale představit jako soubor několika vlastností, zkušeností a postojů, které vedou k naší finanční zodpovědnosti. Když jste finančně gramotní, uvědomujete si hodnotu peněz, umíte se zodpovědně rozhodovat v jakékoli životní situaci a dokážete rozpoznat, co je pro vás aktuálně správné.

Zkrátka a dobře, peníze byste neměli jen vydělávat, ale měli byste s nimi umět také nakládat.

Proč je finanční gramotnost tak důležitá?

Asi není úplně překvapivé, že podle stejného průzkumu ČBA, který jsme zmínili už v úvodu, mají nejlepší finanční gramotnost lidé s vyšším odborným nebo vysokoškolským diplomem. Na druhou stranu si ale přes 67 % dotázaných myslí, že by se měla finanční gramotnost vyučovat už ve škole.

Samozřejmě nemusíte rozumět úplně všemu. Ale měli byste znát alespoň několik základních principů finanční gramotnosti a měli byste také rozumět běžným finančním pojmům. Jen tak se totiž dokážete vždy vědomě a zodpovědně rozhodnout v oblasti financí.

Finančně gramotný člověk dokáže samostatně nakládat s penězi, vyhodnotí, zda si může koupit nové auto. A objektivně také ví, zda si teď opravdu může dovolit třeba nebankovní půjčku.

 pokladnička

Finanční gramotnost v praxi: Ideální finanční míry

Pevný základ finanční gramotnosti představuje domácí rozpočet. Měli byste mít reálný přehled o všech příjmech, ale i výdajích. V ideálním případě byste si je měli zaznamenávat – na papír nebo třeba v Excelu. Možná vás na začátku zapisování jednotlivých položek nebude bavit, ale velmi rychle získáte přehled a především kontrolu nad vašimi financemi. Případně si můžete stáhnout také mobilní aplikaci na správu financí – mrkněte třeba na českou aplikaci Spendee.

Zjistíte, zda neutrácíte víc, než byste měli. A také snadněji odhadnete, na kterých položkách byste mohli ušetřit – s cílem si tvořit finanční rezervu na nečekané výdaje.

Pravidlo 10-20-30-40

Pokud si chcete vyzkoušet konkrétní praktiku, jak dobře hospodařit s penězi, zkuste osvědčené pravidlo 10-20-30-40. Součet všech příjmů rozdělíte následovně:

  • 10 % z příjmů odložte okamžitě na horší časy – tvoříte si tak už zmíněný finanční polštář, třeba na opravu starého spotřebiče.
  • 20 % z příjmů byste měli vložit na určitou ochranu příjmů před nečekaným výpadkem (třeba na platbu životního pojištění) a zbytek byste si měli spořit na stáří.
  • 30 % z příjmů by mělo tvořit vaše finanční závazky – nájem, ale také dlouhodobé úvěry, hypotéka nebo jiná zdravá půjčka.
  • 40 % z příjmů pak jde na přímou spotřebu – tedy na zaplacení stravy, drogerie a dalších každodenních položek.

Další konkrétní tipy, jak hospodařit s penězi najdete v článku Jak na rodinný rozpočet.

Finanční vzdělávání: Nejprve teorie a pak praxe

V Providentu se dlouhodobě snažíme naše zákazníky vzdělávat v oblasti finanční gramotnosti. Sepsali jsme proto na toto téma několik návodných článků, které představují jednotlivé finanční pojmy, ale i tipy, jak dobře hospodařit s penězi. Veškeré tipy najdete v sekci Finanční vzdělávání.

10 finančních pojmů okolo půjček, které by měl každý finančně gramotný znát: