blogimg

Nákupy: na splátky, nebo s rychlou online půjčkou?

Provident
09 08 2021 09:00

Plánujete nákup kola, kočárku, pračky, počítače nebo třeba televize? V České republice chybí větší finanční rezerva téměř 25 % lidí. Co v takové situaci dělat? A je lepším řešením půjčka, nebo nákup na splátky? Sepsali jsme pro vás všechny možnosti spolu s jejich výhodami a nevýhodami. 

Řešení nečekané situace bez finanční rezervy

Představte si, že vám ze dne na den „odejde“ lednice. Bez ledničky to nejde, jenže na účtu nemáte dost peněz na to, abyste obratem pořídili novou. Jaké přichází v úvahu varianty? V zásadě dvě:

  • Vyrazit do elektra, které nabízí nákup na splátky, a využít tuto možnost.
  • Sjednat si půjčku a spotřebič pak koupit buď v obchodě, nebo v e-shopu.

Co je výhodnější? A mají tyto varianty nějaká skrytá nebezpečí? 

Nákup na splátky: Poskytovatele úvěru si většinou nemůžete vybrat

Nákup na splátky oceníte v případě, že nákup potřebujete vyřídit v ten samý okamžik, kdy vejdete do obchodu. Stačí si vybrat preferovaný model (například) lednice a místo placení vyřídit žádost o spotřebitelský úvěr. Vyplňování údajů na místě nezabere ani 30 minut.

Háček je v tom, že si sami nemůžete vybrat poskytovatele úvěru, a tedy ani nejvýhodnější podmínky. Jak je to možné? Mnoho lidí si myslí, že zboží na splátky jim prodá samotný obchod. To ale není pravda – váš vybraný obchod má smlouvu s nějakou bankovní nebo nebankovní společností (například Home Credit, Hello Bank atd.).

Vzhledem k tomu, že se jedná o úvěr jako každý jiný, připravte se na stejné ověřování schopnosti splácet, jako když žádáte o půjčku. Projděte si podmínky smlouvy, podívejte se na výši RPSN a přečtěte si informace týkající se předčasného splacení nebo opoždění se s úhradou splátky.

Pozor si dejte i na slovíčko „bez navýšení“. Za touto lákavou nabídkou se mohou skrývat vysoké poplatky třeba za opoždění se s platbou. Mimochodem věděli jste, že i při nákupu na splátky můžete dostat negativní zápis do bankovních a nebankovních registrů při opoždění se se smluvenou splátkou?

TIP: Podívejte se, jak vybrat nejvýhodnější půjčku podle výše RPSN.

Žena vybírá novou pračku

Rychlá online půjčka: Vyberte si nejlepší podmínky splácení

Pokud zvolíte financování nákupu půjčkou, můžete si vybrat sami poskytovatele podle podmínek, které nabízí. Výhodou je, že si můžete půjčit více peněz a financovat ještě další nezbytné výdaje. Půjčku si vyřídíte v klidu doma a do obchodu pak vyrazíte s penězi na kartě nebo v hotovosti. Uklidňující je také to, že budete dopředu vědět, který spotřebič si můžete dovolit. Vyhnete se tedy nepříjemnému zamítnutí úvěru přímo v obchodě.

Zvážit můžete například Rychlou půjčku od Providentu nebo Půjčku online – žádost vyplníte do 10 minut a peníze pošleme do 15 minut od jejího schválení.

Revolvingový úvěr jako finanční rezerva pro jistotu

Pokud chcete mít rezervu i pro další podobné situace, ale nemáte naspořeno, zvolte revolvingový úvěr. Jak tento produkt funguje? Půjčovat si můžete opakovaně až do výše sjednaného úvěru – částku, kterou chcete ze schváleného rámce čerpat, si zvolíte sami. Úroky samozřejmě platíte jen za to, co si skutečně půjčíte. Pokud právě nepotřebujete, peníze čerpat nemusíte. Revolvingový úvěr tedy bude sloužit jako chytrá rezerva namísto naspořených peněz. Takto funguje například Online půjčka Creditea. Zjistěte o ní více.

Přehled: Rychlá půjčka, revolvingový úvěr, nebo nákup na splátky?

 

  1. Pokud si přejete nakupovat opravdu bez čekání a nechcete porovnávat jednotlivé nabídky úvěrů (a jejich výhodnost), zvolte nákup na splátky.
  2. V případě, že chcete skutečně nejlepší podmínky a nechcete takzvaně přeplatit, zvolte si klasickou, rychlou nebo online půjčku.
  3. Nemáte finanční rezervu na nečekané výdaje? Zvažte revolvingový úvěr s možností opakovaného čerpání.
  4. Další možností je průběžně šetřit a na nečekané výdaje se připravit předem. V článku Jak ušetřit peníze najdete návod na to, jak si vytvořit finanční rezervu krok za krokem. Ať už je váš příjem jakkoli vysoký.