blogimg

Odklad splátek u Providentu: Jak na to?

Provident
03 06 2021 09:00

Rok 2020 byl pro většinu lidí extrémně náročný. A projevilo se to také v žádostech o odklad splátek. Jen pro představu – k 31. 10. 2020 poskytly banky odklad splátek u 360 000 úvěrů. Většina z klientů se během listopadu ke splácení vrátila, u dalších banky situaci vyřešily například novým splátkovým kalendářem.

Žádost o odložení splátek? Nejčastěji kvůli covidu

Ve světě nebankovních půjček je situace podobná. I tady klienti v minulém roce žádali o odklad splátek ve větší míře, zejména pak kvůli nečekaným situacím způsobeným nemocí covid-19. Zkrátka minulý rok byl nevyzpytatelný, a kdo si udržel práci a stávající příjmy, byl na tom dobře.

Komplikace spojené s pandemií ale nejsou jediným důvodem pro odklad splátek. Nečekané výdaje, nemoc nebo ztráta zaměstnání patří mezi další situace, které často končí žádostí o odklad splácení. Dostali jste se do takové situace i vy? Pojďme se podívat, jaké kroky je třeba udělat.

Odklad splátek u Providentu

Odklad splátek: Začněte situaci řešit včas

  • V první řadě je třeba začít situaci co nejdříve řešit. Nejhorší možný scénář je přijít s žádostí o odklad splátek v momentě, kdy už několik měsíců své závazky nesplácíte a před problémy jste (jak se říká) strčili hlavu do písku.
  • Kontaktujte svého věřitele hned, jak si uvědomíte, že se problém blíží. Čím dřív začněte situaci řešit, tím lépe.

Odklad splátek u Providentu: Podnikněte tyto 3 kroky

  • Nejprve se pokuste využít Splátkové prázdniny. U aktuálních půjček obsahuje možnost Splátkových prázdnin Půjčka Provident s balíčkem Plus. Jednou lze splátku odložit také v případě Půjčky 10+1.
  • U starších půjček si možnost služby Splátkové prázdniny ověřte ve smlouvě. Můžete se také zeptat svého obchodního zástupce, nebo nám zavolat zdarma na zákaznickou linku 800 153 153.
  • V případě jakékoli nejasnosti nebo nové skutečnosti, která se týká nákazy koronavirem, kontaktujte svého obchodního zástupce, nebo nám zavolejte na bezplatnou linku 800 660 666. Společně se domluvíme se na dalším postupu.

TIP: Přečtěte si také, Jak dostat finance pod kontrolu a co přesně můžete udělat se svými dluhy ještě dnes anebo zjistěte, Jak jsou na tom Češi se svými půjčkami v době covidové.

Víme, že nečekaná událost může zkomplikovat splácení každému. Jsme s vámi

Pokud si přejete splátky odložit na kratší dobu, ale nejste si jistí, zda splňujete podmínky pro získání zákonného odkladu splátek, zavolejte nám i v tomto případě. Společně se podíváme na možnost využití Splátkových prázdnin, úpravu výše splátek anebo nalezneme jiné řešení.

Legislativní možnost odkladu splátek? Plošně platila v roce 2020

V dubnu 2020 senát schválil možnost odložit splácení úvěrů sjednaných před 26. březnem 2020 až na půl roku všem, kteří byli jakkoli postiženi epidemií covidu-19 (přišli o práci, onemocněli, starali se doma o děti atd.) Toto ustanovení platilo plošně pro všechny poskytovatele úvěrů – tedy pro bankovní i nebankovní společnosti. V roce 2021 už tato možnost (označovaná také jako tzv. plošné úvěrové moratorium) v zákoně není. Poskytovatelé úvěrů tak posuzují každou žádost o odklad splátek zvlášť.

Další plošné odkládání splátek by pak podle ministryně financí Aleny Schillerové přišlo na řadu jen v případě, že by se situace kolem covidu-19 opět prudce zhoršila.

TIP: Přečtěte si také Informace týkající se koronaviru pro zákazníky Providentu.